Infofinanciar > Info > Lia Olguța Vasilescu anunță o iarnă grea! „80% dintre români nu și-ar permite să plătească facturile”
Info

Lia Olguța Vasilescu anunță o iarnă grea! „80% dintre români nu și-ar permite să plătească facturile”

Lia Olguța Vasilescu - sursa foto - cotidianul.ro
Sursa foto: cotidianul.ro

Războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat lumea din foarte multe puncte de vedere, mai ales din perspectiva energiei. Dat fiind faptul că prețurile la gaze au crescut extrem de mult, la care se adaugă și decizia rușilor de a reduce livrările de gaze către Europa, iarna care va veni o să reprezinte o adevărată provocare. Cel puțin, aceasta este părerea primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu după cum chiar ea spune pentru Realitatea PLUS.

Unul dintre principalele motive de îngrijorare ale edilului din Craiova se leagă de faptul că nivelul de cărbuni nu este suficient pentru a putea trece de această iarnă. Potrivit Știri pe Surse, Olguța Vasilescu a spus următorul lucru: „Eu cred că va fi o iarnă destul de complicată. (…) Nu mai putem să alimentăm cu energie pe cărbune. Între timp, poate și din cauza acestui război, situația s-a mai reglat. Acum este cu totul altceva, numai că nici până în acest moment stocul de cărbune nu este la capacitatea la care ne trebuie pentru a trece de iarnă”.

Nivelul de cărbune nu este suficient

Olguța Vasilescu spune că, până la momentul actual, există în stoc circa 100.000 de tone de cărbune. Acest prag reprezintă necesarul pentru a începe iarna. Estimarea pentru luna noiembrie arată că nivelul stocului trebuie să fie de 900.000 de tone, iar în acest sens Lia Olguța Vasilescu a spus că a solicitat Complexului Energetic Oltenia să își mărească rezervele de cărbune..

Alt motiv care îi provoacă îngrijorare edilului din Craiova este reprezentat de plafonarea prețurilor. Olguța Vasilescu speră ca această măsură să rămână valabilă până în primăvara anului 2023, iar dacă se poate, chiar și mai mult. Primarul, conform sursei menționate anterior, spune că doar atunci costurile o să fie la un nivel care poate fi suportat.

Foarte mulți români vor fi afectați

În cazul în care Guvernul României decide ca această subvenție să fie anulată, Olguța Vasilescu spune că „80% dintre români nu și-ar permite să plătească” facturile la prețul la care companiile vând energia, iar acest lucru, fără îndoială, înseamnă un adevărat dezastru.

Lia Olguța Vasilescu a precizat și faptul că ea, alături de oamenii din echipa ei, pun subiectul energiei printre priorități și că de peste două luni se preocupă de acest aspect. De asemenea, nu doar cărbunii sunt în atenția edilului, dar și orice alt aspect legat de nivelul de energie pentru iarna care va veni.

Situația este delicată în toată Uniunea Europeană, drept dovadă fiecare stat membru trebuie să facă un efort. Mai precis, până la data de 1 noiembrie, orice țară din formațiunea politico-economică trebuie să își umple 80% din rezerva de gaz pentru a face față iernii care va urma, mai ales în contextul în care există posibilitatea ca rușii să oprească de tot livrările de gaze.