Infofinanciar > Info > Lege adoptată în Parlament. Valoarea tichetelor de masă, majorată în două etape
Info

Lege adoptată în Parlament. Valoarea tichetelor de masă, majorată în două etape

tichete de masă cancan.ro
sursa foto arhiva

Angajații români au parte de multe beneficii. Unele dintre cele mai importante plusuri salariale sunt tichetele de masă. Mulți români consideră că oferirea acestor tichete este un factor important în alegerea unui loc de muncă. Potrivit unei noi legi care a fost adoptată în Parlament, valoarea tichetelor de masă va crește. Însă, această majorare va fi realizată în două etape.

Camera Deputaților a adoptat astăzi un nou proiect. Care legalizează creșterea valorii tichetelor de masă. Măsura ar urma să fie aplicată în primele luni ale semestrului II 2024. Mai exact, vorbim de lunile august și septembrie.

Majorarea valorii tichetelor de masă

Propunerea de hotărâre privind creșterea valorii tichetului de masă a fost aprobată marți de Camera Deputaților. În plus, măsura va fi aplicată în lunile august și septembrie. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 69/2023. Care modifică articolul 14 din Legea nr. 165/2018 și stabilește o valoare maximă a tichetelor de masă.

Mai exact, suma maximă a acestor vouchere  a fost de 35 de lei per tichet de la 1 august 2023. De asemenea, a doua majorare a avut loc începând cu data de 1 ianuarie 2024. Când valoarea tichetului de masă a ajuns la suma de 40 de lei.

Scăderea puterii de cumpărare

Majorarea valorii tichetului de masă a fost fost aprobată de Guvern la data de 27 iunie 2023. Această măsură a fost aplicată la cerința Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Reprezentanții ministerului au invocat mai multe motive pentru care această inițiativă ar fi necesară. Printre motive se numără scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.

Tarifele din ultima perioadă au adus probleme financiare românilor. Costului coșului minim de cumpărături a ajuns extrem de mare. Iar unii cetățeni nu își mai permit să-și cumpere cele necesare. De asemenea, la problema alimentelor se adaugă și facturile mari, liberalizarea prețurilor la energie sau războiul din Ucraina.

„Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, conform Pro TV .

Impozitarea tichetelor de masă

Tichetele de masă sau voucherele de vacanță sunt impozitate de la începutul acestui an. Astfel, anumiți patroni au decis să ofere beneficii suplimentare angajaților. Un sondaj efectuat în peste 160 de companii a arătat că peste 10% dintre acestea intenționează să își modifice structura bonusurilor. În timp ce unele oferă zile libere sau ore reduse la încheierea săptămânii de lucru, altele acoperă costurile noilor taxe din propriul buzunar.

„Există niște limitări, se uită să acopere parțial sau complet impactul, unele dintre companii, o treime s-au decis să compenseze pierderile, o treime s-au deschis să nu facă nimic” a spus Ruxandra Popescu, Director People&Organisation PwC Romania.