Infofinanciar > Lumea la zi > Lecții de istorie și glume diplomatice. Fostul președinte al Mongoliei face anecdote pentru Putin
Lumea la zi

Lecții de istorie și glume diplomatice. Fostul președinte al Mongoliei face anecdote pentru Putin

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution
Sursa foto: Brookings Institution

Fostul președinte al Mongoliei a făcut o declarație amuzantă recent. A publicat o hartă istorică a țării sale pentru a sublinia că întregul teritoriu modern al Federației Ruse ar trebui să revină descendenților lui Gingis Khan.

Cu un zâmbet, el a asigurat că este vorba doar de o glumă și că Mongolia este o națiune pașnică și liberă. Acest gest vine în contextul în care fostul președinte a urmărit interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin.

Lecții de istorie și glume diplomatice

Cu umor, el a sugerat o pretenție fictivă asupra teritoriului. A amintit cu haz de istoria bogată a Mongoliei și a lui Gingis Khan.

,,Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a adăugat fostul președinte. Astfel, a subliniat natura jocului simbolic în care se afla.

Președintele rus, Vladimir Putin, a dedicat mai multe minute discuției despre propria versiune a istoriei într-un interviu recent.

A deschis dialogul cu ceea ce a numit ,,mic context istoric”. Putin a captivat audiența timp de peste 20 de minute. A prezentat o perspectivă personală asupra istoriei ruse.

Inclusiv despre formarea statului rus. Președintele rus a promis să furnizeze „documente” lui Tucker Carlson pentru a demonstra autenticitatea afirmațiilor sale.

Când Carlson l-a întrebat de ce nu a anexat Ucraina mai devreme, având în vedere puterea militară a Rusiei, Putin a evitat un răspuns direct.

În schimb, liderul rus a continuat să se axeze pe aspecte istorice. A afirmat că țările care făceau parte din fostul URSS au fost considerate ca aparținând Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Anumite teritorii care au devenit parte a Republicii Sovietice Ucraina au fost transferate. ,,Din motive inexplicabile” și că acestea ,,nu au fost niciodată numite Ucraina”.

Putin a evitat întrebarea despre anexarea Ucrainei mai devreme

În contextul discuției despre istorie, Putin a amintit de invazia mongolă în Rusia Kieveană în 1223. A zis că aceasta a accelerat prăbușirea Rusiei Kieveane. Și a avut un impact semnificativ asupra evoluției istorice a țării.

A subliniat importanța acestui eveniment. Și a menționat că acesta a contribuit la ascensiunea Cnezatului Moscovei și la mutarea capitalei de la Kiev la Vladimir și ulterior la Moscova.

Cnejii slavi au auzit pentru prima oară de mongoli de la cumani, care jefuiseră în trecut așezările rusilor de la frontieră. Dar care acum doreau să conviețuiască în pace cu aceștia.

După invazia mongolă în Rusia Kieveană, țara a rămas vulnerabilă. În loc să avanseze spre apus, mongolii au părăsit neașteptat teritoriul.

Aceștia au revenit abia peste treisprezece ani, în timpul cărora cnejii ruși au continuat să se confrunte și să lupte între ei.

Această perioadă de instabilitate s-a încheiat brusc când o nouă invazie, de o amploare fără precedent, i-a luat prin surprindere pe cnejii ruși, conform stiripesurse.ro.