Infofinanciar > Lumea la zi > Le Point: De ce Rusia nu foloseşte tancul T-14 Armata
Lumea la zi

Le Point: De ce Rusia nu foloseşte tancul T-14 Armata

Le Point: De ce Rusia nu foloseşte tancul T-14 Armata
Foto: facebook.com

Cel mai recent tanc rusesc, T-14 Armata nu este folosit în Ucraina. Asta, în ciuda pierderilor semnificative la vehiculele blindate.

Dar unde a dispărut T-14 Armata? Prezentat cu surle şi trâmbiţe în 2015 în timpul tradiționalei parade din 9 mai. Se sărbătorea cea de-a 75-a aniversare a victoriei URSS împotriva Germaniei naziste, scrie La Point.

Noul vehicul blindat rusesc urma să înlocuiască în cele din urmă gama de T-72, T-80 și T-90. Dar, după doi ani de război în Ucraina, încă nu există nicio urmă de şenilă a acestuia. În timp ce peste 2.600 de tancuri rusești au fost distruse…

Evident contemporan în dotare

T-14 Armata, prin forma și designul său, se deosebeşte radical de tancurile construite de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Tancul, lung de 10 metri (cu tun cu tot), o înălțime de trei metri și lățime de patru metri, este mult mai impunător decât modelele anterioare.

Greutatea sa ar fi cuprinsă între 48 și 59 de tone. Turela, echipată cu un tun de 125 mm, este automată. O premieră pentru un tanc modern.

Cei trei membri ai echipajului, pilot, trăgător și comandantul tancului, sunt plasați în partea din față a carenei pentru supraviețuire.

Dispunerea și acoperirea specială ar reduce amprenta termică și radarul, făcând mai dificilă identificarea sa de către tancurile și aeronavele inamice. T-14 ar fi echipat și cu o mică dronă de recunoaștere. Conectată și alimentată printr-un cablu, aceasta se poate ridica doar cu aproximativ zece metri în înălțime și poate ajunge până la o sută de metri de tanc.

Probleme?

Dar, după unsprezece ani de dezvoltare, producția de masă a T-14 nu a fost lansată din cauza problemelor de producție, în timp ce dimensiunea flotei a fost redusă. „Este mai ușor pentru armată să cumpere tancuri T-90 mai ieftine”, a explicat directorul general al companiei de stat Rostec, Serghei Şemezov.

În ianuarie 2023, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia „probabil se gândește să desfășoare un număr mic” de tancuri Armata pe front.

Cel puțin două dispozitive au fost observate prin imagini din satelit într-o tabără de manevră situată în sudul Rusiei. Desfășurarea lor ar fi „o provocare suplimentară pentru Rusia” pentru „a-şi ajusta lanțul de aprovizionare”.

„Dacă Rusia va desfășura T-14, probabil că va fi în principal în scopuri propagandistice. Poate că producția este doar de ordinul a câteva zeci de unităţi și este puțin probabil ca oficialii să aibă încredere în acest vehicul în luptă”, a explicat analiza britanică.

Anul 2023 a trecut, fără nicio dovadă materială sau vizuală care să confirme prezența unuia sau mai multor T-14 la sol.

Vechiturile în acțiune

În schimb, modele din ce în ce mai vechi de tancuri, cum ar fi T-62 și T-64, care datează din anii 1960, au fost repuse în funcțiune și trimise în Ucraina.

Luni, 1 aprilie, Ministerul britanic al Apărării a estimat că tancul T-14 Armata nu va fi dislocat în Ucraina. „Acest lucru se datorează cel mai probabil costurilor ridicate reputației asociate cu pierderea unui vehicul ‘de prestigiu’ în luptă”.

Din cei doi ani de război din Ucraina, mai multe arme rusești care și-au construit o reputație de eficiență nu au trecut cu brio testul focului.

La fel ca sistemul de apărare antiaeriană S-400 care a fost  incapabil să intercepteze rachete de croazieră. Sau elicopterul de atac Ka-52 care a suferit pierderi semnificative.