Lumea la zi

LE FIGARO: Valurile de căldură ar putea ucide 90.000 de europeni pe an până în 2100

Canicula Sursa foto Climate Signals
Sursa foto: Climate Signals

Între 1980 și 2020, 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit AEM. Dacă nu se va face nimic pentru a o preveni, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură până la sfârșitul secolului în cea mai mare amenințare pentru sănătate legată de climă, a avertizat miercuri, 9 noiembrie, Agenția Europeană pentru Mediu (AEM).

„Fără măsuri de adaptare și în cadrul unui scenariu de încălzire globală de 3°C până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri din cauza valurilor de căldură în fiecare an”, a punctat AEM. Cu o încălzire de 1,5°C vizată de Acordul de la Paris, această cifră este redusă la 30.000 de decese pe an”, a subliniat ea, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, aproximativ 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare puternică în perioada recentă. Combinația dintre valurile de căldură mai frecvente, îmbătrânirea populației și urbanizarea sporită îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturi ridicate, în special în sudul continentului, a subliniat agenția europeană.

Decese legate de valurile de căldură

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decesele din Europa au fost direct legate de valurile de căldură severe din vara anului 2022. Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să fie din ce în ce mai propice pentru apariția și transmiterea bolilor infecțioase.

Anumite specii de țânțari, vectori ai malariei și febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creșterea temperaturilor favorizează și proliferarea bacteriilor în apă, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, dintre care cea mai cunoscută este responsabilă de holeră. Măsurile de prevenire și monitorizare ar trebui să permită reducerea acestor consecințe morbide asupra sănătății.

„Trebuie implementată o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficiente pentru căldură, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orelor și a condițiilor de lucru”, estimează raportul, potrivit căruia o mare parte a deceselor cauzate de căldură pot fi prevenite în Europa, conform lefigaro.fr.

Summit-ul COP 27

OMS sprijină din nou negocierile prin intermediul Pavilionului pentru sănătate COP27, convocând comunitatea mondială a sănătății și partenerii săi pentru a se asigura că sănătatea și echitatea sunt plasate în centrul dezbaterii. Alianța pentru o acțiune transformatoare privind clima și sănătatea – creată pentru a sprijini țările care s-au angajat în cadrul inițiativelor în domeniul sănătății din cadrul COP26 privind sistemele de sănătate rezistente la schimbările climatice și durabile cu emisii reduse de dioxid de carbon capătă, de asemenea, un impuls tot mai mare pentru a utiliza puterea colectivă a statelor membre ale OMS în vederea atingerii acestui obiectiv și a integrării sănătății în orice plan privind schimbările climatice.