Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni în Lampedusa. Localnicii protestează sub ochii Giorgiei Meloni
Lumea la zi

Tensiuni în Lampedusa. Localnicii protestează sub ochii Giorgiei Meloni

Lampedusa Premierul Italiei, Giorgia Meloni

Tensiunile din Lampedusa au crescut, atât rezidenții, cât și migranții fiind iritați de timpii lungi de așteptare pentru a transfera persoanele din centrul de primire aglomerat pe continentul italian.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa duminică pe insula italiană Lampedusa. Aceasta a fost copleșită de mii de migranți sosiți în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al lui von der Leyen, Eric Mamer, a confirmat sâmbătă că aceasta va face călătoria la invitația premierului italian Giorgia Meloni. Prim-ministrul solicită o blocadă navală a Africii de Nord.

Cum s-au declanșat tensiunile în Lampedusa

Tensiunile de pe mica insulă erau în creștere sâmbătă. Atât rezidenții, cât și migranții erau iritați de timpii lungi de așteptare pentru a transfera persoanele din centrul de primire către partea continentală a Italiei. Aproape 7.000 de migranți au sosit pe Lampedusa din Tunisia în această săptămână. Crucea Roșie a declarat că 3.800 de migranți mai rămăseseră pe insulă vineri.

Rapoartele mass-media au indicat că numărul acestora a scăzut la aproximativ 2.000. Autoritățile lucrează pentru a-i transfera pe cei mai mulți dintre aceștia până la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Locuitorii s-au adunat sâmbătă în centrul orașului pentru a protesta. Se opun planurilor de a ridica un oraș de corturi pe Lampedusa. Au cerut o întâlnire cu un oficial regional sicilian însărcinat cu aplicarea legii. Un reprezentant i-a spus oficialului că locuitorii insulei nu mai au răbdare după trei decenii în care au făcut față sosirii de imigranți.

Între timp, imagini difuzate de SKY TG24 au arătat cum poliția a folosit scuturi pentru a-i împiedica pe migranții aflați în centrul de primire să se îndrepte spre poartă. În altă parte, migranții stăteau pe marginea unui drum. Părând obosiți de căldură, așteptau un transfer.

Tragediile migranților care vin în Italia

Migranții au continuat să sosească sâmbătă, dar într-un număr mult mai mic, în jur de 500. Printre ei se numără și cadavrul unui nou-născut, care s-ar fi născut în timpul traversării. Mama a fost tratată la o clinică de pe insulă.

Sâmbătă, ministrul italian de interne Matteo Piantedosi a cerut măsuri concrete „menite să blocheze plecările la origine”.

Grupul a convenit să elaboreze un răspuns „operațional” în cadrul unei reuniuni a oficialilor din cadrul Ministerului de Justiție și al Ministerului de Interne al UE, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Vineri, Meloni a promis „măsuri extraordinare” pentru a face față afluxului de migranți. A solicitat din nou o blocadă navală a Africii de Nord. A afirmat și că Europa are nevoie de o schimbare de „paradigmă” pentru a face față problemelor care împing migrația. Inclusiv conflictele, instabilitatea, creșterea prețurilor la cereale și crizele climatice, conform Euronews.