Infofinanciar > Lumea la zi > La petrecerea de Hanukkah, Biden va condamna antisemitismul în plină ascensiune
Lumea la zi

La petrecerea de Hanukkah, Biden va condamna antisemitismul în plină ascensiune

Președintele SUA, Joe Biden
Sursă foto: Council on Foreign Relations

Președintele Joe Biden condamnă antisemitismul în creștere în comentariile pentru o recepție de Hanukkah la Casa Albă, care va include aprinderea menorei (simbol consacrat al Israelului) și binecuvântarea.

Președintele democrat le va spune invitaților la evenimentul de luni seară că tăcerea înseamnă complicitate, potrivit oficialilor de la Casa Albă, și va adăuga că este imperativ ca ura, violența și antisemitismul să fie condamnate.

Sărbătoarea de sărbători vine în timpul unui val de episoade antisemite. Fostul președinte Donald Trump a găzduit un suprematist alb care a negat Holocaustul la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. Rapperul Ye și-a exprimat dragostea pentru Adolf Hitler într-un interviu. Starul de baschet Kyrie Irving a apărut pentru a promova un film antisemit pe rețelele de socializare. Trolii neonaziști cer cu insistență să se întoarcă pe Twitter, în timp ce noul CEO Elon Musk acordă „amnistie” conturilor suspendate.

Anti-Defamation League, un grup evreiesc pentru drepturile civile, a înregistrat anul trecut 2.717 cazuri antisemite de agresiune, hărțuire și vandalism, o creștere de 34% față de anul precedent și cel mai mare număr de când grupul cu sediul la New York a început să le monitorizeze în 1979.

Casa Albă găzduiește discuții despre antisemitism

Doug Emhoff, soțul vicepreședintei Kamala Harris, a găzduit recent o discuție la Casa Albă despre antisemitism și combaterea urii cu lideri evrei reprezentând confesiunile reformată, conservatoare și ortodoxă ale acestei religii. În cadrul evenimentului, Emhoff, care este evreu, a declarat că „suferă în acest moment” din cauza antisemitismului în creștere.

Printre cei invitați la evenimentul de luni de la Casa Albă se numără un supraviețuitor al Holocaustului și profesor pensionar de școală publică, un rabin de la Templul Emanuel din Winston-Salem, Carolina de Nord, și Michele Taylor, care este ambasadorul SUA la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și fiica unor supraviețuitori ai Holocaustului, precizează ABC News.

O menorah a fost adăugată anul acesta la colecția de sărbători de la Casa Albă, aprinsă în fiecare noapte în timpul celor opt zile ale festivalului evreiesc Hanukkah. Tâmplarii de la Casa Albă au construit menora din lemn salvat dintr-o renovare din epoca Truman și din cupe de argint pentru lumânări.

Antisemitismul în SUA

Statele Unite par să fie inundate de antisemitism, și nu este vorba doar de suspecții obișnuiți, cum ar fi suprematiștii albi și cei care se manifestă în mod declarat împotriva urii. Acum, acesta se revarsă de la muzicienii și atleții săi superstaruri, precum și de la politicienii săi, și se pare că se extinde tot mai mult.

În timp ce în anii trecuți, reacțiile de răspuns după actele de ură păreau să aducă un răgaz (o scurtă pauză în violența îndreptată împotriva evreilor) în ultima vreme se pare că reacțiile de răspuns nu fac decât să alimenteze animozitatea.

S-ar părea că și mulți dintre politicienii țării practică antisemitismul. Primul pe listă este chiar fostul președinte Donald Trump, care a scris recent: „Evreii din SUA trebuie să se adune și să aprecieze ceea ce au în Israel înainte de a fi prea târziu”.

Mulți din comunitatea evreiască au văzut mesajul ca pe o amenințare, ceea ce este de înțeles când vezi cum alți politicieni au îmbrățișat opinii tulburătoare.

Reprezentanta americană Marjorie Taylor Greene, care l-a invocat în repetate rânduri pe Hitler și Holocaustul în comparații politice, a declarat lunile trecute în Arizona că milioane de imigranți „sunt pe punctul de a vă înlocui, de a vă înlocui locurile de muncă, de a vă înlocui copiii la școală și… de a vă înlocui cultura”, conform informațiilor CNN.

Detalii despre Hanukkah

Hanukkah este un festival evreiesc care comemorează recuperarea Ierusalimului și rededicarea ulterioară a celui de-al doilea Templu la începutul Revoltei Macabeilor împotriva Imperiului Seleucid în secolul al II-lea î.Hr.

Hanukkah este observată timp de opt nopți și opt zile, începând în a 25-a zi a lunii Kislev, conform calendarului ebraic, care poate avea loc în orice moment de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie în calendarul gregorian.

Sărbătoarea este observată prin aprinderea lumânărilor unui candelabru cu nouă ramuri, numit în mod obișnuit menora sau hanukkiah. O ramură este plasată de obicei deasupra sau sub celelalte, iar lumânarea sa este folosită pentru a aprinde celelalte opt lumânări.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.