Infofinanciar > Lumea la zi > Kosovo primește forțe suplimentare NATO! Casa Albă intervine cu avertizări către Serbia
Lumea la zi

Kosovo primește forțe suplimentare NATO! Casa Albă intervine cu avertizări către Serbia

Kosovo, Statele Unite ale Americii (sursă foto: npr.org)
sursă foto: npr.org

NATO a autorizat forțe suplimentare pentru Kosovo, a anunțat vineri alianța militară. Decizia a fost luată după pornirea celor mai grave violențe din nordul Kosovo în ultimii ani.

O bătălie între poliție și sârbi înarmați a transformat un sat liniștit din nordul Kosovo într-o zonă de război. Conflictele au pornit la  începutul acestei săptămâni.

NATO a precizat într-o declarație că a „autorizat forțe suplimentare pentru a face față situației actuale”. Dar nu a specificat câte sau din ce țări.

O declarație ulterioară a Ministerului britanic al Apărării a precizat că a transferat comanda unui batalion de trupe către alianță.
Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție a NATO în 1999, acuză Serbia că înarmează și susține luptătorii sârbi.

Serbia, care nu a recunoscut independența fostei sale provincii, acuză Kosovo că a precipitat violențele prin maltratarea locuitorilor de etnie sârbă. Serbia și principalul grup politic sârb din Kosovo au proclamat doliu public pentru sârbii uciși în luptă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că a transferat comanda Batalionului 1 al Regimentului Regal al Prințesei de Wales către NATO. Astfel încât aceasta să poată oferi sprijin în caz de nevoie. Gestul este de fapt o forță de rezervă pentru alianța NATO din Kosovo (KFOR).

Acesta a precizat că batalionul a sosit recent în regiune pentru un exercițiu de antrenament planificat de mult timp.

SUA monitorizează Serbia

Statele Unite monitorizează o desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței Kosovo. Această mișcare destabilizează zona, a declarat vineri Casa Albă, care a cerut retragerea forțelor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că forța de menținere a păcii din Kosovo va spori prezența forțelor NATO în nordul Kosovo ca urmare a tensiunilor.
Autoritățile kosovare au declarat că poliția s-a luptat cu aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați. Aceștia au luat cu asalt duminică satul kosovar Banjska și s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă. Trei atacatori și un ofițer de poliție au fost uciși.

Schimbul de focuri de armă a stârnit o nouă îngrijorare internațională cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză și care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție NATO în 1999.
Kirby a declarat că atacul nu a fost unul întâmplător și că cantitatea de tipuri de arme care au fost găsite reprezintă o amenințare nu doar pentru personalul din Kosovo, ci și pentru personalul internațional, inclusiv pentru trupele NATO.

„Toți cei implicați în acest atac trebuie să fie aduși în fața justiției”, a spus el. El a făcut apel la autoritățile sârbe să ajute la investigarea a ceea ce s-a întâmplat.

Kirby a numit „o mare desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței Kosovo” o evoluție destabilizatoare. A cerut Serbiei să retragă aceste forțe și să contribuie la reducerea tensiunilor.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit mai devreme vineri la telefon cu președintele Serbiei pentru a-i transmite preocupările SUA, iar consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a vorbit cu premierul kosovar pentru a discuta despre evenimente și a subliniat importanța dialogului, a precizat Kirby, potrivit Reuters.