Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Pământului: „Degradarea mediului atrage costuri umane și materiale imense”
Info

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Pământului: „Degradarea mediului atrage costuri umane și materiale imense”

Klaus Iohannis, președintele României Sursa foto Hotnews
Sursa foto Hotnews

Președintele Klaus Iohannis amintește, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Pământului, de ținta stabilită la nivelul UE de a se atinge neutralitatea climatică până în 2050 și spune că există fonduri europene disponibile pentru proiecte legate de ape uzate, împăduriri sau energie verde.

Ziua Pământului, marcată pe 22 aprilie la nivel global, reprezintă un nou prilej de a trage un semnal de alarmă pentru a trata cu prioritate provocările privind mediul, un subiect legat direct de bunăstarea și sănătatea noastră. Planeta noastră se confruntă cu accelerarea schimbărilor climatice, pierderea biodiversității, dezvoltarea nesustenabilă în centrele urbane, poluarea aerului și poluarea cu plastic. Degradarea mediului atrage costuri umane și materiale imense și, de aceea, în ciuda crizelor și provocărilor multiple pe care le traversăm, trebuie să găsim timp și resurse pentru a o preveni. La nivelul Uniunii Europene, ne propunem să atingem neutralitatea climatică până în 2050.

În calitate de Președinte al României, am contribuit direct la negocierile din cadrul Consiliului European în urma cărora România a primit fonduri substanțiale dedicate protecției mediului și tranziției verzi. Este nevoie de o accelerare a eforturilor autorităților din România în a utiliza această finanțare și, de aceea, fac un apel la toate instituțiile publice centrale și locale să se mobilizeze pentru ca românii să beneficieze din plin și la timp de finanțarea europeană verde” spune acesta.

Investiții în Pământ

Președintele, de asemenea, povestește despre o investiție necesară în România.

„O investiție esențială pentru un grad sporit de protecție a mediului și o tranziție verde de succes este cea în educația privind schimbările climatice și mediul. În ultimul an, România a făcut o serie de progrese în acest sens prin implementarea unor măsuri pe care le-am susținut: adoptarea „Strategiei Naționale privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030”, introducerea „Săptămânii Verzi” în structura anului școlar, precum și dezvoltarea unei platforme digitale cu activități și resurse educaționale privind mediul și schimbările climatice.

În perioada următoare, profitând din plin și de Anul European al Competențelor 2023, trebuie să accelerăm procesul de pregătire a resursei umane pentru tranziția verde și cea digitală. Combaterea eficientă a degradării mediului, limitarea și adaptarea la schimbările climatice presupun un efort global care necesită cooperare la nivel internațional, schimb de bune practici și sprijin reciproc. La inițiativa mea, România a organizat la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) din Republica Arabă Egipt masa rotundă „Promovarea educației privind schimbările climatice” la care au participat șefi de stat și de guvern, o premieră la COP, marcând astfel importanța pe care educația o joacă ca instrument esențial pentru atingerea obiectivelor climatice. Am fost onorat să găzduiesc personal evenimentul și mă bucur că am reușit să aducem această temă în atenția liderilor internaționali.”, a explicat şeful statului.