Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis merge la summitul NATO unde va cere o atenție sporită pentru flancul estic
Info

Klaus Iohannis merge la summitul NATO unde va cere o atenție sporită pentru flancul estic

Klaus Iohannis nu a avut contracandidat serios în 2019
Foto: facebook

Președintele Klaus Iohannis merge săptămâna aceasta la summitul aniversar al NATO. El va cere o atenție sporită pentru flancul estic și Marea Neagră. Reuniunea începe marți și va dura până joi.

Este de așteptat ca liderii NATO să adopte decizii legate de sprijinul pentru Ucraina. La începutul acestei săptămâni s-a agreat deja un pachet de ajutor militar de 40 de miliarde de euro.

Summitul de la Washington este unul aniversar, pentru că marchează 75 de ani de la înființarea NATO. În acest an s-au împlinit, totodată, două decenii de la aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.

Iohannis va conduce delegația României la reuniunea din Statele Unite ale Americii.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina

Totodată, liderii aliați vor ajunge la un numitor comun în privința întăririi și a modernizării în viitor a posturii de descurajare și apărare colective.

Programul summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic. Inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific. Dar și un eveniment aniversar.

Vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care declarația summitului și o declarație a consiliului NATO-Ucraina.

Președintele României va sublinia în importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza articolului 5.  În acest sens, va susține deciziile aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare.  Totodată, el va solicita acordarea unei atenții sporite flancului estic și Mării Negre.