Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul general al ONU face apel la un acord privind clima între țările bogate și cele sărace
Lumea la zi

Secretarul general al ONU face apel la un acord privind clima între țările bogate și cele sărace

Guterres Sursa foto Reuters
Sursa foto: Reuters

Antonio Guterres, secretarul general ONU a vorbit înaintea summitului COP27 din Egipt, pe fondul frustrării tot mai mari ale țărilor mai sărace, care contribuie puțin la emisiile de gaze, dar suferă mai mult din cauza efectelor schimbărilor climatice.

„Țările bogate trebuie să semneze un pact cu țările sărace privind clima sau „vom fi condamnați””. Acesta este avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Luând cuvântul înainte de summitul COP27 privind clima din Egipt, Guterres a declarat că țările bogate trebuie să ajute economiile emergente să accelereze tranziția către energia regenerabilă.

„COP27 trebuie să fie locul în care să se elimine decalajul de ambiție, decalajul de credibilitate și decalajul de solidaritate”, a declarat acesta, conform Sky News.

„Trebuie să ne readucă pe calea reducerii emisiilor, să stimuleze rezistența la schimbările climatice și adaptarea la acestea, să respecte promisiunea privind finanțarea pentru climă și să abordeze pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice.”

Țările sărace, cele mai afectate de schimbările climatice

Țările bogate au emis mai mult decât partea lor de dioxid de carbon care captează căldura prin arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale.

Între timp, țările mai sărace, cum ar fi Pakistanul, unde inundațiile recente au afectat 33 de milioane de persoane, au suferit mai multe pagube decât partea lor de emisii de carbon.

După COP26 de anul trecut de la Glasgow, Programul ONU pentru Mediu a estimat că țările în curs de dezvoltare au nevoie de 70 de miliarde de dolari pe an pentru adaptare – o cifră care se așteaptă să se dubleze până în 2030.

Înaintea acestui summit, națiunile mai sărace au făcut din nou presiuni pentru ajutor financiar din partea țărilor dezvoltate, solicitând un fond pentru pierderi care să le compenseze pentru daunele ireparabile cauzate de schimbările climatice.

Dar conferința s-a încheiat fără o rezoluție – cele 356 de milioane de dolari angajate au fost cu mult sub nivelul necesar pentru adaptare, iar fondul pentru pierderi și daune a fost respins de națiunile bogate.

Antonio Guterres a declarat că obținerea unor „rezultate concrete” în ceea ce privește pierderile și daunele este „testul decisiv al angajamentului guvernelor” implicate în summit.

„Pierderile și daunele au fost o problemă mereu amânată. Nu mai este timp pentru a o amâna. Trebuie să recunoaștem pierderile și daunele și trebuie să creăm un cadru instituțional pentru a le soluționa”, a adăugat acesta.

Criza climatică, un obiectiv central al ONU

COP27 începe duminică în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh și va dura până la 18 noiembrie. Aceasta are loc în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt pe cale să crească cu 10%, iar temperaturile vor crește cu până la 2,8°C până la sfârșitul secolului, a declarat Guterres.

„Iar acest lucru înseamnă că planeta noastră este pe cale să atingă puncte de inflexiune care vor face ca haosul climatic să fie ireversibil și să rămână pentru totdeauna într-o creștere catastrofală a temperaturii”, a adăugat el.

În ciuda faptului că, prin Acordul de la Paris din 2015, statele mondiale și-au asumat responsabilitatea de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C, un obiectiv pe care Gutrres l-a descris ca fiind „în terapie intensivă”, deși este „încă posibil să fie atins”.