Infofinanciar > Lumea la zi > Cine este Dorin Recean, viitorul premier al Republicii Moldova. Maia Sandu l-a propus deja pentru funcție
Lumea la zi

Cine este Dorin Recean, viitorul premier al Republicii Moldova. Maia Sandu l-a propus deja pentru funcție

sursa foto gandul
sursa foto gandul

Vineri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a nominalizat pe Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru, după demisia Nataliei Gavrilița, care a ocupat această poziție timp de un an și jumătate. Recean este consilier prezidențial și din februarie 2022 este secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Momentan, Recean are sprijinul membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate și a președintelui Maia Sandu, care l-a desemnat pe acesta drept candidat la funcția de premier al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă susținut de Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu, președintele Parlamentului, dar și membrul fracțiunii parlamentare PAS.

,,Mulțumesc pentru încredere. Dragi cetățeni vom purcede la acțiuni: ordinea din instituțiile. A doua este să avem o nouă viață pentru economie, iar a treia – pacea și stabilitatea”, a declarat candidatul la funcția de premier, Dorin Recean.

Cine este Dorin Recean

Dorin Recean, în vârstă de 48 de ani, are o experiență de peste 27 de ani în sectorul public, privat și în instituții internaționale. Recean a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova, unde a obținut specializarea în Managementul relațiilor economice internaționale. În perioada 1998-2000, a continuat studiile la Newport University (USA), filiala Belgia. De asemenea, el este consilier prezidențial și din februarie 2022 este secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

În perioada 2010-2012, Recean a ocupat funcția de viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar apoi, în perioada 2012-2015, a deținut poziția de ministru de Interne în guvernul Filat și Leancă, fiind responsabil pentru reforma din MAI și implementarea Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. După 2016, a lucrat în cadrul organizațiilor și instituțiilor internaționale ca consultant în analiza datelor și informațiilor, iar din 2018, predă la Universitatea Tehnică din Moldova, se arată în CV-ul său. De asemenea, acesta vorbește limba română (limba maternă), rusă, engleză și franceză.

Ce avere are Dorin Receanu

Din declarația sa de avere, se poate vedea că înainte de a reveni în politică, în 2021, Recean a avut un job în sectorul privat, specializat în consultanță big data. În același an, el a câștigat venituri în valoare de 21.750 euro de la compania britanică ALACO LIMITED, 9250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (aproximativ 1.300 euro) în calitate de lector la Universitatea Tehnică din Moldova și 4.819.984 lei moldovenești (aproximativ 239.706 euro) ca salariu la Moldova Agroindbank. În plus, el a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de aproximativ 35.653 euro.

Premierul din Chișinău, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia sa din funcție vineri, după un mandat de un an și jumătate. Asta înseamnă că întregul guvern al Republicii Moldova se prăbușește într-o perioadă de criză, atât energetică, cât și economică și de securitate, în urma invaziei Rusiei în Ucraina de aproape un an.