Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis a semnat demisia lui Budăi. Marcel Ciolacu nominalizează o femeie în fruntea ministerului Muncii
Info

Klaus Iohannis a semnat demisia lui Budăi. Marcel Ciolacu nominalizează o femeie în fruntea ministerului Muncii

Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
foto: Playtech.ro

Este oficial, Marius-Constantin Budăi părăsește funcția de ministru al Muncii și Solidarității Sociale. Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, 14 iulie, decretul prin care ia act de hotărârea ministrului demisionar. Funcția îi va reveni vicepremierului Marian Neacșu care va asigura interimatul.

Marius-Constantin Budăi nu va mai ocupa nicio funcție în actuala structură guvernamentală ca urmare a decretelor semnate de Palatul Prezidențial, astfel se constată încetarea funcției de membru al Guvernului și înlocuirea acestuia cu Marian Neacșu drept interimar.

Klaus Iohannis a semnat demisia lui Marius-Constantin Budăi

Social-democratul Marius-Constantin Budăi și-a depus mandatul ieri, 13 iulie, ca urmare a scandalului generat de condițiile dezastruoase din azilele de bătrâni, scandal în care este implicat un alt membru marcant al Partidului Social Democrat, Gabriela Firea. Budăi și-a depus demisia la cancelaria Guvernului fapt ce l-a determinat pe ministrul Marcel Ciolacu să declare că este vorba de un gest de onoare, fiind de altfel o condiție firească în orice democrație occidentală.

„Este cat se poate de clar că dintr-un cumul de factori activitatea de protecție s-a îndepărtat dramatic de scopul inițial. Am văzut prea multe situații care arată ca activitatea a devenit o afacere civică.

Am văzut dezvăluiri care denotă că nu mai există niciun grad de empatie. Am avut o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc. Este reacția firească în orice democrație consolidată” a explicat Marcel Ciolacu.

Cine vine în locul lui Budăi

Anumite surse politice au dat de înțeles că pentru șefia ministerului Muncii sunt vehiculate cinci-șase nume, printre care și Simona Bucura Oprescu, conform  Capital. Aceasta din urmă are toate șansele să fie numită ca ministru în fruntea Muncii dat fiind faptul că unul dintre obiectivele asumate de Ciolacu constă în creșterea numărului de femei în echipa ministerială. Premierul consideră că Guvernul ar trebuie să fie reprezentat într-o proporție de 30% de femei.

La nivelul grupării din Kiseleff 10, Gabriela Firea și Marius-Constantin Budăi sunt considerați principalii vinovați în scandalul azilelor de bătrâni, un scandal care viciază grav imaginea partidului în contextul în care anul viitor este perioadă electorală.

Deși, mai puțin recunoscut pentru ieșirile publice Iohannis a condamnat la rândul său neregulile constatate la căminele de bătrâni.

„Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată. Cred că este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. E evident că aici sunt mulți vinovați, însă nu toți poți fi încadrați la fel (…) Este foarte problematic. Aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii.

Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe? Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic”, a precizat Președintele României, Klaus Iohannis.