Infofinanciar > Lumea la zi > Cine va fi moștenitorul la „tron”? Kim Jong Un și succesorul acestuia
Lumea la zi

Cine va fi moștenitorul la „tron”? Kim Jong Un și succesorul acestuia

kimjongun (1)
sursa foto arhiva companiei

A trecut mai bine de un an de când fiica liderului nord-coreean Kim Jong Un a fost văzută pentru prima dată în public, însoțindu-și tatăl la un tir de rachetă în Pyongyang.

Fotografiile oficiale arată o fetiță, în vârstă de aproximativ nouă ani, înfășurată într-o haină albă groasă, ținându-l de mână pe Kim în timp ce se plimbau și vorbeau pe aeroportul internațional din capitală, cu o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17 pregătită pentru lansare.

Apariția lui Kim Ju-Aea declanșat în mod inevitabil speculații febrile conform cărora lumea a asistat la debutul public al viitorului lider al Coreei de Nord, figura de căpetenie a celei de-a patra generații a unei dinastii care a fost dominată până acum de bărbați de la fondarea țării în 1948.

Descifrarea semnificației din spatele politicii performative a unui stat atât de secretos precum Coreea de Nord este o știință inexactă. Rapoartele despre intrigi de palat, epurări și execuții, și veșnica perenitate a sănătății lui Kim, s-au dovedit a fi incorecte, în special de când Kim a devenit lider la sfârșitul anului 2011, după ce tatăl său, Kim Jong-il, a murit în urma unui atac de cord, notează The Guardian.

Kim Jong-Un și aparițiile sale

Coreea de Nord a fost, în mod normal, precaută cu privire la chestiunea succesiunii. Pentru fiecare teorie care o plasează pe Ju-ae, în vârstă de 10 ani, în vârful regimului, există o alta care insistă că ea este pur și simplu o lentilă prin care Kim încearcă să își îndulcească imaginea, la trei decenii de la moartea bunicului său și fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

Cu toate acestea, teoria Ju-ae ca lider în așteptare a primit un impuls în această săptămână, când agenția de spionaj din Coreea de Sud a identificat-o public pentru prima dată ca fiind „cel mai probabil” succesor al lui Kim.

Cel mai probabil succesor

„Pe baza analizelor activităților sale publice și a nivelului de respect manifestat față de ea de la prima sa apariție, Kim Ju-ae pare a fi cea mai probabilă succesoare în acest moment”, a declarat Cho Tae-yong, următorul director al NIS, într-un raport parlamentar din 4 ianuarie. El a adăugat, totuși, că serviciul ia în considerare „toate posibilitățile” pentru planul de succesiune al regimului.

De la acea plimbare din 2022, în noiembrie, pe pista de aterizare cu tatăl ei, Ju-ae a participat la mai multe evenimente publice majore, iar mass-media de stat s-a referit la ea ca fiind „cel mai iubit” și „respectat” copil al tatălui său. Termenii afectuoși oferă puține indicii cu privire la intențiile lui Kim pentru fiica sa; însă referirile la ea ca fiind „steaua dimineții a Coreei” și „generalul feminin” sugerează că este pregătită pentru un rol mai oficial.

În decembrie, Ju-ae l-a însoțit pe Kim într-o vizită la cartierul general al Forțelor Aeriene ale Armatei Populare Coreene – purtând haine de piele și ochelari de soare de designer – și la lansarea primului satelit de spionaj al țării în luna precedentă. Ea a fost prezentă la o sărbătoare de Anul Nou pe Stadionul 1 Mai din Pyongyang, unde ea și tatăl ei s-au sărutat pe obraz.

Factorul frate sau soră

Se crede că Ju-ae este unul dintre cei trei copii pe care Kim i-a avut cu soția Ri Sol-Ju, alături de un frate mai mare și un frate al cărui sex nu a putut fi confirmat de serviciile de informații. Potrivit unor analiști, prezența unui fiu face puțin probabil ca Kim, care a marcat luna aceasta ceea ce se crede că a fost cea de-a 40-a aniversare a sa, să fi uns un succesor de sex feminin.

Deși este încă tânăr, Kim – un fumător înrăit – are în familie antecedente de boli legate de stilul de viață și pare să fi luat în greutate după ce a slăbit în timpul pandemiei Covid-19. Îngrijorarea cu privire la sănătatea sa a conferit mai multă urgență chestiunii succesiunii, potrivit lui Cheong Seong-chang, analist la Institutul Sejong din Seul.

Cheong a declarat că „nu ar fi surprins” dacă Kim s-ar prăbuși mâine, atât de gravă este starea sa de sănătate. Însoțindu-și tatăl în punctele cheie din calendarul nord-coreean, Ju-ae „învăța regalitatea și își construia o rețea”, a adăugat el.

În timp ce raportul lui Cho marchează o schimbare în gândirea sud-coreeană cu privire la locul lui Ju-ae în ierarhia dinastiei Kim, mașina de propagandă a Nordului a fost mai taciturnă, refuzând chiar să o numească pe Ju-ae în rapoartele din ziare.

Luna trecută, site-ul Daily NK a citat oficiali nord-coreeni de rang înalt neidentificați care au declarat că ar fi „imposibil” ca Ju-ae să îi succeadă tatălui ei.

„Pe baza a ceea ce am văzut până acum, Kim Jong-un încearcă să asigure siguranța generațiilor viitoare prin utilizarea pietății filiale și să proiecteze imaginea unui lider responsabil”, a declarat Lim Eul-chul, profesor de economie și politică nord-coreeană la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam din Seul.