Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un s-ar afla într-un tren în drum spre Rusia! Ce pun la cale liderii
Lumea la zi

Kim Jong Un s-ar afla într-un tren în drum spre Rusia! Ce pun la cale liderii

kim jong un,
sursa foto nikkei asia

Presa sud-coreeană a relatat că un tren nord-coreean în care se presupune că se află liderul Kim Jong-un a plecat spre Rusia pentru o posibilă întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Citând surse guvernamentale sud-coreene neidentificate. Ziarul Chosun Ilbo a relatat că trenul a părăsit probabil duminică seara capitala nord-coreeană Pyongyang și că o întâlnire Kim-Putin este posibilă încă de marți. Agenția de știri Yonhap și alte câteva media au publicat un raport similar, scrie AP.

Aceasta ar fi a doua vizită a liderului solitar în Rusia. El a mai vizitat-o anterior în 2019, ajungând la stația Khasan și vizitând apoi Vladivostok. De asemenea, mai multe surse au declarat pentru agenția rusă de știri Interfax că liderul ar fi așteptat în Orientul Îndepărtat al Rusiei în zilele următoare.

SUA acuză Coreea de Nord încă de anul trecut că a furnizat Rusiei arme, inclusiv obuze de artilerie vândute grupului de mercenari ruși Wagner. Atât oficialii ruși, cât și cei nord-coreeni au negat aceste afirmații.
Coreea de Nord este expertă în a atrage atenția atât prin retorică, cât și prin armament. Vineri, ea a anunțat că și-a lansat primul „submarin nuclear tactic de atac”. Deși armata sud-coreeană a declarat că acesta nu pare a fi operațional. Totuși, cea mai importantă evoluție din ultimele zile este raportul potrivit căruia Kim Jong-un va vizita în curând Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre vânzarea de arme. Moscova a propus, de asemenea, exerciții navale trilaterale cu China. O relație tripartită veche, dar niciodată ușoară, se relansează.

Kim Jong și sprijinul Uniunii Sovietice

Bunicul domnului Kim a ajuns la putere datorită sprijinului Uniunii Sovietice. Relația strânsă, dar tensionată, a Chinei cu vecinul său este de lungă durată. Cu toate acestea, începând din 2006, Moscova și Beijingul au fost suficient de preocupate de programul de înarmare al Pyongyangului pentru a sprijini o serie de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, chiar dacă diferențele cu Occidentul în alte domenii au crescut. Cu toate acestea, anul trecut au blocat o rezoluție elaborată de SUA pentru înăsprirea sancțiunilor.

Schimbarea a început cu Donald Trump. Saltul său de la amenințările cu „foc și furie” la acordarea unei întâlniri bilaterale domnului Kim l-a împins pe un Xi Jinping, până atunci disprețuitor, să îmbrățișeze Pyongyangul. Când un al doilea summit Trump a eșuat. Kim a curtat și Rusia, pentru a reaminti SUA că are opțiuni, și a avut prima sa întâlnire cu dl Putin în 2019.

Dar invazia Ucrainei a fost un punct de cotitură. Coreea de Nord este una dintre puținele țări care au susținut cu entuziasm Rusia la ONU. În urmă cu un an, serviciile secrete americane au declarat că, în opinia lor, Moscova cumpăra cantități uriașe de obuze de artilerie și rachete de la Pyongyang. În timp ce stocurile sale se consumau rapid. În această vară, dl Kim l-a ghidat personal pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, la o expoziție de arme, scrie The Guardian.

Exerciții navale

Moscova a propus, de asemenea, exerciții navale trilaterale cu China. O veche, dar niciodată ușoară relație tripartită se relansează.

Bunicul domnului Kim a ajuns la putere datorită sprijinului Uniunii Sovietice. Relația strânsă, dar tensionată, a Chinei cu vecinul său este de lungă durată. Cu toate acestea, începând din 2006, Moscova și Beijingul au fost suficient de preocupate de programul de înarmare al Pyongyangului pentru a susține o serie de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, chiar dacă diferențele cu Occidentul în alte domenii au crescut.

Pandemia pare să fi lăsat Coreea de Nord într-o situație disperată. Conducerea a izolat complet țara și a profitat de ocazie pentru a-și strânge controlul asupra fiecărui aspect al vieții – lăsând oamenii în imposibilitatea de a se hrăni singuri. Se crede că China a sprijinit Coreea de Nord cu provizii de urgență. Cu toate acestea, în timp ce alimentele sunt extrem de necesare. Este probabil ca regimul să facă presiuni asupra Moscovei pentru asistență tehnologică. Progresul alarmant al Pyongyangului în programele sale de înarmare continuă, dar are nevoie de expertiză și de venituri pentru a avansa mai departe.

În ceea ce privește Rusia, nevoia de ajutor din partea fostului său protejat este un alt indiciu al statutului său redus. Și în timp ce compatibilitatea armelor mai vechi ale Pyongyangului. Copiate de sovietici, este probabil un factor, discuțiile sugerează, de asemenea. Că până în prezent China nu este dispusă să vândă arme Rusiei, în ciuda prieteniei sale „fără limite”, a susținerii diplomatice și a vânzării continue de echipamente cu dublă utilizare.