Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Prin cucerirea Karabahului, președintele Azerbaidjanului și-a răzbunat tatăl
Lumea la zi

Reuters: Prin cucerirea Karabahului, președintele Azerbaidjanului și-a răzbunat tatăl

Steagul Azerbaijanului, sursă foto Wikipedia Commons
sursă foto Wikipedia Commons

La începutul zilei de 19 septembrie, președintele din Azerbaidjan a pus în mișcare un plan militar fulgerător, pregătit de luni de zile, care va redesena harta geopolitică și va răzbuna o înfrângere rușinoasă suferită de tatăl său cu aproximativ 30 de ani în urmă.

Aflat la putere de două decenii și având deja un război de succes la activ, președintele Ilham Aliyev a vorbit deseori despre revenirea enclavei muntoase Nagorno-Karabah sub controlul deplin al Azerbaidjanului, după ce locuitorii săi de etnie armeană au scăpat de sub dominația Baku-ului la începutul anilor 1990. Acum, o confluență de factori l-a convins pe Aliyev, în vârstă de 61 de ani, că a sosit momentul potrivit, a declarat pentru Reuters Elin Suleymanov, ambasadorul Azerbaidjanului în Marea Britanie.

Istoria se repetă?

„Istoria ia curbe și zigzaguri”, a spus Suleymanov. „Nu am putut face acest lucru mai devreme și probabil că nu ar fi o idee bună să o facem mai târziu”.

„Stelele s-au aliniat din anumite motive, iar președintele Aliyev a văzut alinierea”, a spus Suleymanov, care a lucrat anterior în biroul lui Aliyev. Printre aceste „stele”, proeminentă a fost noua incapacitate sau lipsa de voință a Rusiei, a Occidentului sau a Armeniei de a interveni pentru a proteja Nagorno-Karabah. Enclava autoguvernată avea la dispoziție 10.000 de luptători, potrivit Azerbaidjanului, a cărui armată proprie – estimată la peste 120.000 de oameni de către experții occidentali – o eclipsa.

În discuțiile cu Reuters, doi oficiali de rang înalt și o sursă care a lucrat cu Aliyev au subliniat că decizia de a prelua înapoi regiunea separatistă s-a conturat pe parcursul a luni de zile, pe măsură ce realitățile diplomatice se schimbau. De asemenea, a fost profund personală pentru președinte, au spus aceștia.

Vorbind poporului azer a doua zi după ce trupele sale au intrat în Azerbaidjan, Aliyev a spus că le-a ordonat soldaților săi să nu facă rău civililor. Baku avea să spună mai târziu că 192 dintre soldații săi au fost uciși în operațiunea care a urmat; armenii din Karabah au spus că au pierdut peste 200 de persoane.

„Președintele Aliyev finalizează ceva ce tatăl său nu a putut face pentru că nu a mai avut timp”, a declarat una dintre surse, care a solicitat anonimatul deoarece nu era autorizată să facă comentarii pentru presă.

Azerbaidjan și Rusia

Acțiunile lui Aliyev au slăbit controlul pe care Rusia l-a exercitat timp de decenii asupra regiunii de importanță strategică din Caucazul de Sud, care este străbătută de oleoducte și gazoducte, se află între Marea Neagră și Marea Caspică și se învecinează cu Iranul, Turcia și Rusia. În trei interviuri, unul înainte și două după operațiunea militară, consilierul de politică externă al lui Aliyev, Hikmet Hajiyev, a declarat că răbdarea Baku față de status quo a cedat.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca forțele azere să pătrundă în Karabah, Hajiyev a declarat pentru Reuters că Baku nu urmărește niciun obiectiv militar „în această etapă”, dar că rămâne vigilent. Acesta a spus că nu poate accepta ceea ce el a numit o „zonă gri” cu forțele de securitate armate ale Karabahului, pe care le-a comparat cu mafia, pe teritoriul azer, a spus el.

Forțele de apărare din Karabah s-au desființat între timp, în conformitate cu termenii unui nou acord de încetare a focului, dar au respins criticile Azerbaidjanului în trecut, numindu-se o forță de luptă legitimă.

În ziua operațiunii militare, după ce luptele s-au diminuat, Hajiyev a enumerat ceea ce a numit „elemente declanșatoare” care au determinat Baku să recurgă la acțiunea militară, menționând o explozie de mină care a ucis doi civili azeri mai devreme în acea zi, într-o parte din Karabah recucerită în războiul din 2020.

„Destul este destul”, a spus Hajiyev.

Minciună absolută

Aliyev s-a referit, de asemenea, la atacul cu mină, precum și la un incident similar care a ucis alte patru persoane. Armenii din Karabah au calificat afirmațiile drept o „minciună absolută”. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent ce s-a întâmplat.

În acest caz, Rusia, care are forțe de menținere a păcii pe teren, dar este ocupată cu propriul război din Ucraina, a stat deoparte.

Hajiyev a declarat că Azerbaidjanul i-a anunțat pe ruși „cu câteva minute înainte de începerea operațiunii”.

Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei vecine, care a purtat de două ori războaie majore din cauza Karabahului, nu a ținut cont de apelurile politicienilor din opoziție de a interveni și a declarat că țara sa trebuie să fie „liberă de conflict” de dragul propriei sale independențe.

Occidentul – care încercase anterior să medieze – s-a limitat să îl îndemne pe Aliyev să își oprească operațiunea și a fost ignorat în mod corespunzător. În continuare, Pashinyan a criticat dur Rusia pentru că nu a făcut suficient pentru a evita criza. În cadrul unei conferințe telefonice de săptămâna trecută, Kremlinul a negat că trupele sale de menținere a păcii ar fi trebuit să intervină. Ministerul rus de Externe a adăugat că a făcut „o greșeală imensă” și l-a acuzat că încearcă să distrugă legăturile seculare ale Armeniei cu Moscova.

Problemele se pregăteau de luni de zile, scrie Reuters.

Cu Rusia distrasă în Ucraina, Aliyev părea să simtă o fereastră de oportunitate. În luna decembrie a anului trecut, cetățeni azeri care se descriau drept ecologiști nemulțumiți de mineritul ilegal au început să blocheze coridorul Lachin, singurul drum care leagă Karabahul de Armenia. La acea vreme, oficialii din Karabah au declarat că protestatarii erau un paravan și că printre ei se aflau și oficiali azeri. Baku a negat acuzațiile.