Infofinanciar > Info > Judecata Alinei Gulutanu este nulă! O nouă întorsătură în cazul foștilor șefi ai CNAS
Info

Judecata Alinei Gulutanu este nulă! O nouă întorsătură în cazul foștilor șefi ai CNAS

curtea de apel bucuresti
sursa foto gandul

Dosarul în care DNA a trimis în judecată 90 de inculpați, dintre care un număr de foști șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a luat marți seara, 28 martie 2023, o nouă întorsătură, după ce judecătorul Iulian Bădoi a reluat cazul din faza citirii actului de sesizare de la Curtea de Apel București.

Judecătorul Iulian Bădoi a constatat poziția de nulitate absolută a actelor îndeplinite și a măsurilor dispuse de fostul judecător al cauzei, Alina Nadia Gulutanu, până în data de 18 noiembrie 2022. Această dată reprezintă ziua în care fosta judecătoare a fost scoasă din dosar de către judecătorul Damian Dolache, în urma cercetărilor de recuzare formulate de avocatul Cristian Winzer. De menționat este faptul că Gulutanu este judecătoarea care a fost înregistrată în timp ce folosea un ton neadecvat în sala de judecată cu unul dintre termenele din această cauză.

Minuta de încheiere a Curții de Apel București

Minuta de încheiere a Curții de Apel București a precizat că „În baza disp. art. 281 alin. 1 lit. a), alin. 2, alin. 3 C. proc. pen., cu referire la cazul de incompatibilitate al judecătorului prev. de art. 64 alin. 1 lit. f) C. proc. pen., constată incidența nulității absolute a actelor îndeplinite și a măsurilor dispuse de judecătorul incompatibil, pe tot parcursul judecății în fond a prezentului dosar penal, până la 18 noiembrie 2022, data la care a fost admisă cererea de recuzare a judecătorului cauzei. Dispune reluarea judecății în primă instanță, cu citirea actului de sesizare, conform disp. art. 374 C. proc. pen. Cale de atac odată cu fondul. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 28 martie 2023. Document: Încheiere de ședință 28.03.2023”.

Cristian Winzer a acuzat-o pe judecătoarea Gulutanu: „Garantarea respectării drepturilor și asigurarea administrării probelor deveniseră simple noțiuni abstracte utopice”. Contactat de Lumea Justiției, acesta a precizat că soluția instanței este una corectă și legală, fiind solicitată chiar de el la termenul din 16 ianuarie 2023. Winzer a menționat că măsura nu era una opțională, din moment ce judecătoarea Alina Nadia Gulutanu, care a fost dată afară de patru ori din magistratura de CSM, deturnase atât rolul instanței de judecată, cât și scopul procesului penal.

Winzer: Soluția este o „o victorie a legii și a firescului”

Winzer a explicat că „Soluția este una corectă și legală, dispusă exact în sensul în care eu am solicitat la termenul din 16 ianuarie. Este o victorie a legii și a firescului. Din păcate, judecătorul dovedit profund incompatibil deturnase însuși rolul instanței de judecată și însuși scopul procesului penal. În fața domniei sale, garantarea respectării drepturilor subiecților procesuali și asigurarea administrării probelor pentru lămurirea completă a împrejurărilor cauzei, în scopul aflării adevărului, cu respectarea deplină a legii, deveniseră simple noțiuni abstracte utopice.

Toate actele îndeplinite și toate măsurile luate de judecătorul incompatibil erau și trebuiau confirmate astfel a fi desființate de drept, că efect al nulității absolute. Aceasta în condițiile evidente în care regulile privind compatibilitatea și incompatibilitatea sunt subsumate noțiunii și instituției compunerii completului de judecată.

Noul complet va trebui astfel să reanalizeze toate cererile în probațiune și să se pronunțe în deplină cunoștință de cauză asupra acestor cereri, urmând să administreze probatoriul în mod direct și nemijlocit și să soluționeze, în mod imparțial, cauza care i-a fost repartizată. În acest moment, avem încredere într-o judecată dreaptă”.