Infofinanciar > Lumea la zi > Josep Borrell: „NATO nu poate funcţiona după toanele preşedintelui american!”
Lumea la zi

Josep Borrell: „NATO nu poate funcţiona după toanele preşedintelui american!”

Napoleon si Trump Sursa foto Arhiva companiei
Foto: facebook.com

”NATO nu poate funcţiona după toanele preşedintelui american!”, a afirmat astăzi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

El a spus că nu va comenta toate : „ideile stupide exprimate în timpul unei campanii electorale”.

Toanele preşedintelui american

Declaraţia candidatului republican la preşedinţie, Donald Trump, potrivit căreia că membrii NATO care nu îşi plătesc partea lor de cheltuieli de apărare nu ar trebui să fie protejaţi împotriva Rusiei a provocat numeroase reacţii.

Preşedintele democrat Joe Biden îl acuză pe Trump că încurajează de fapt Rusia la mai multă violenţă în Ucraina.  Și să extindă agresiunea sa asupra Poloniei şi ţărilor baltice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că aceste afirmaţii subminează securitatea Alianţei. Ba chiar îi expune pe militarii americani şi europeni unui risc sporit.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a calificat drept iresponsabile declaraţiile lui Trump, iar premierul polonez, Donald Tusk, aflat la Paris, a subliniat că nu există alternativă la cooperarea transatlantică.

Kremlinul a refuzat să comenteze, astăzi, pe acest subiect.

Biden reacționează

„Donald Trump recunoaşte că intenţionează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război şi violenţă. Pentru a-şi continua atacul brutal împotriva unei Ucraine libere şi pentru a extinde agresiunea asupra popoarelor din Polonia şi ţările baltice . Este îngrijorător şi periculos”, a declarat Joe Biden într-un comunicat.

„Din păcate”, aceste remarci „sunt previzibile venite de la un om care a promis că va guverna ca un dictator, precum cei pe care îi laudă, încă din prima zi de la întoarcerea în Biroul Oval”, a adăugat preşedintele american.