Infofinanciar > Info > Jos banii pentru femei! Cât costă un buchet de 8 martie
Info

Jos banii pentru femei! Cât costă un buchet de 8 martie

buvhet de blori stiridincluj.ro
sursă foto: stiridecluj.ro

Luna martie începe cu numeroase cheltuieli în favoarea doamnelor și domnișoarelor. Ziua de 1 martie doar ce a trecut, când florile, mărțișoarele și dulciurile au fost din belșug, iar acum se apropie cu pași repezi ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femei, cunoscută în România și ca Ziua Mamei.

Cu această ocazie, comercianții din țara noastră care activează în industria florăriilor sunt din nou în pregătiri intense. Prețurile nu sunt unele deloc mici, căci criza financiară a afectat și acest sector, iar pentru că cererea este foarte mere în această perioadă, comercianții mai plusează puțin la preț.

Ce se întâmplă în serele din România

Reporterii de la Observator au stat de vorbă cu producători și gestionari de seră pentru a vedea care este situația din prezent. Din informațiile acestora, buchetele de flori pot ajunge la costuri foarte mari, însă în cazul florilor la ghiveci, prețul se pare că este același cu cel raportat și anul trecut în aceeași perioadă.

„Sunt nişte plante mult mai rezistente cele de la ghiveci”, spune Georgiana Neacșu, gestionar seră. „Și lumea a început să prefere să achiziționeze flori la ghiveci, nu tăiate”. Foarte mulți producători încearcă acum să se descurce și să scoată un profit bun, căci anul trecut, în 2022, viscolul ce a avut loc în luna martie a afectat foarte mult plantațiile de flori.

Milioane de flori așteaptă să fie vândute

De 8 martie, producătorii și comercianții din România se așteaptă ca cererea să fie foarte mare, ca în fiecare an, de altfel. Un număr de 2,3 milioane de buchete de flori, atât se așteaptă acum aceștia să vândă în această perioadă, în ciuda prețurilor mari.

Ar fi chiar o mare reușită pentru producători, căci în ultimul an au tras destul de mult pentru a rezista pe piață, căci și în ceea ce-i privește, cheltuielile au crescut destul de mult. „Tot, ghiveci, pământ, răsadul, materia primă pentru a face florile finite. Şi costurile de încălzire cum ştiţi bine că s-au scumpit, le-am redus şi atunci, reducând spaţiul de încălzire, s-a redus şi spaţiul de producţie”, susține Ionuț Gurău, producător de flori.

Cât costă florile de 8 martie

Anul acesta, florile care se vând la ghiveci au același preț precum cel de anul trecut, potrivit producătorilor. Dacă acestea sunt achiziționate direct din sere, prețul este cuprins între sumele de 5 și 30 de lei, depinzând foarte mult de specie. În această perioadă, cele mai căutate flori sunt zambilele și lalelele.

„Trebuie să ţinem preţurile cel puţin de anul trecut, ca să putem supravieţui. Dacă pe piaţă, o zambilă tăiată costă undeva la 5-6 lei, în ghiveci cu bulbi şi cu tot cu ghiveci costă 10 – 15 lei”, a mai spus Ionuț Gurău pentru cei de la Observator News.

Chiar și așa, cel mai mult se vând acum buchetele de flori, iar un studiu realizat recent menționează faptul că un astfel de aranjament floral are un preț mediu de 70 de lei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.