Infofinanciar > Info > Suma colosală pe care o vom cheltui doar pentru flori în perioada 1-8 martie! Zeci de milioane de euro, în cadouri pentru femei
Info

Suma colosală pe care o vom cheltui doar pentru flori în perioada 1-8 martie! Zeci de milioane de euro, în cadouri pentru femei

flores.ro; flori 1 martie
FOTO:flores.ro

Comercianții de flori își freacă mâinile cu ocazia zilei de 1 martie. Tone de flori au plecat din serele României spre florării pentru a fi cadorisite doamnelor și domnișoarelor în prima zi a lunii martie. Potrivit celor de la stirileprotv.ro trandafirii sunt pe primul loc în preferințe.

Experții în economie apreciază că vom cheltui nici mai mult nici mai puțin de 32 de milioane de euro, doar pentru flori. Un studiu recent indică faptul că trei din patru femei își doresc să primească în dar un buchet de flori. Potrivit ultimului recensământ din 2022, în România sunt peste 9,8 milioane de femei. Acestea reprezintă 51,5% din populație.

Bărbații nu prea oferă flori reprezentantelor sexului frumos

Potrivit studiilor bărbaților oferă flori doar cu prilejul ocaziilor speciale. Aproximativ 70% din românce primesc flori de sărbători, în special de mărțișor, în timp ce un sfert din reprezentantele sexului frumos primesc flori odată pe lună. Din păcate 8% nu primesc deloc sau își cumpără singure flori.

Doamnele preferă trandafirii și lalele. Florile vin cu avionul din Olanda, dar asta nu înseamnă, că florile românești sunt mai puțin apreciate. În această perioadă, cele mai râvnite flori sunt cele de primăvară în special freziile, lalele, ghioceii sau narcisele. Pentru a vă face o idee, doar de la o seră din Constanța au plecat spre marile supermarketuri sau florării peste 700 de buchete.

”Toate comenzile se dau cu cel puțin 4-5 luni înainte pentru a avea timp să facem produsul finit pentru comercializare. Florile noastre pleacă către supermarketuri și florării. Zambila pleacă de la noi la 10 lei bucata. La engros se vorbește de cantități mai mari iar florăria sau magazinul prestabilesc prețul”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Ionuț Gurău, producător de flori.

Afacerile cu flori sunt extrem de profitabile

La nivel național sunt peste 3100 de firme cu peste 5000 de angajați. De trei ori mai mult decât în urmă cu un deceniu. Prin urmare, afacerile cu flori sunt extrem de bănoase. Principalele orașe din țară, București, Cluj, Constanța, Brașov și Timiș, dețin cele mai multe sere de flori. Valoarea comenzilor se ridică la peste 400 de milioane de euro anual.

”Buchetul de flori este, fără îndoială, produsul vedetă al acestor zile. Estimăm că vor fi vândute peste 2,3 milioane de buchete. Business-ul cu flori este unul profitabil, dovadă că numărul firmelor s-a dublat practic în ultimii 10 ani”, a precizat Adrian Negrescu, analist financiar.

Prețul mediu al unui buchet de flori ajunge la 70 de lei, cu 30 de lei mai mult față de anul trecut. Bărbații vor plăti pentru un buchet de flori de la 60 de lei până la 400 de lei, în funcție de mărime și de preferințe. ”„Pornesc de la 60 de lei, 70, 80, 100, 150 de lei, depinde de bugetul fiecăruia. Putem face și mai mari la 300-400″, a explicat un comerciant de flori.