Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden și-a început strategia pentru campania electorală? Ce înseamnă tăcerea președintelui în cazul lui Donald Trump
Lumea la zi

Joe Biden și-a început strategia pentru campania electorală? Ce înseamnă tăcerea președintelui în cazul lui Donald Trump

trump biden latimes.com
Sursa foto: latimes.com

Când Joe Biden a fost întrebat vineri dimineață despre impactul pe care punerea sub acuzare a predecesorului său de la Casa Albă și rival politic Donald Trump îl va avea asupra Americii, președintele american a avut un răspuns categoric: „no comment” (nr. „nu comentez”).

„Nu voi vorbi despre punerea sub acuzare a lui Trump”, a precizat Biden după ce a fost presat de mai multe ori de reporteri.

Tăcerea este de aur la Casa Albă

Biden a continuat o strategie pe care Casa Albă și-a perfecționat-o în privința lui Trump de-a lungul a doi ani, și anume aceea că tăcerea este de aur. Acum, că Trump a fost pus sub acuzare într-un caz din New York, oficialii Casei Albe au indicat că intenționează să urmeze aceeași carte de joc „păstrează tăcerea și continuă”.

Acest plan ar putea fi testat în zilele următoare, în condițiile în care republicanii se raliază în jurul lui Trump, atacă sistemul judiciar american, iar unii, printre care reprezentanta Marjorie Taylor Greene din Georgia, își fac planuri pentru un protest la New York marți, ziua în care fostul președinte trebuie să ajungă în fața instanței din Manhattan. Potrivit unor surse, acest protest s-ar putea transforma în violență.

Biden, un democrat, a câștigat președinția în 2020 atacându-l direct pe Trump, promițând să restabilească „sufletul Americii” după cei patru ani haotici de mandat ai predecesorului său. În calitate de președinte, Biden a atacat aliații și politicile „Make America Great Again” (MAGA) ale fostului președinte, dar rareori pe Trump însuși.

Strategii democrați au declarat că tăcerea deliberată a lui Biden și a echipei sale a avut sens politic.

„Administrația ar trebui să continue să facă ceea ce a făcut tot timpul, concentrându-se pe guvernare și abordând preocupările americanilor. Acesta este un moment pentru a-i liniști pe americani, continuând să demonstreze cum arată o conducere puternică, stabilă și eficientă”, a declarat strategul democrat Karen Finney.

Biden a știut când să stea deoparte

Biden urmează să se deplaseze luni la o unitate de producție din Minnesota și se așteaptă să fie la Casa Albă marți, când Trump urmează să se predea autorităților din New York, unde a fost pus sub acuzare de un mare juriu.

„Au fost deștepți să stea deoparte. În 2020, Joe Biden a beneficiat de epuizarea alegătorilor cu haosul administrației Trump. Ecranul împărțit al președintelui Biden, concentrat pe a face bine treaba lui față de Trump și Partidul Republican în haos, nu va face decât să îl ajute”, a declarat strategul democrat Lis Smith despre strategia Casei Albe în privința lui Trump.

Trump, în calitate de președinte, s-a referit public la Biden ca fiind un criminal și i-a catalogat pe protestatari drept „huligani”. Trump se confruntă cu alte investigații legate de rolul său în luarea cu asalt a Capitoliului SUA de către susținătorii săi la 6 ianuarie 2021 și de eforturile sale de a anula înfrângerea suferită în 2020 în fața lui Biden.

Casa Albă a declarat că nu va face niciun comentariu cu privire la Trump, deoarece acțiunile sale sunt investigate de propriul Departament de Justiție al lui Biden, pe care președintele s-a angajat să îl lase independent.

Acest calcul s-ar putea schimba dacă susținătorii lui Trump, supărați de acuzațiile penale, vor izbucni în violențe și odată ce Biden va începe o așteptată campanie de realegere și ar putea fi forțat, în cele din urmă, să se confrunte direct cu Trump pe scena unei dezbateri. Trump încearcă să redobândească președinția în 2024.

Gura mare, una dintre problemele lui Trump 

Biden nu fusese încă învestit în funcția de președinte când a avut loc atacul de la Capitoliu. În acea zi, Biden l-a îndemnat pe Trump să îi reprimească pe cei care se revoltă, cerându-i pe rețelele de socializare să „meargă acum la televiziunea națională pentru a-și îndeplini jurământul și a apăra Constituția”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să comenteze vineri orice măsuri de precauție pe care le-ar putea lua guvernul federal, cu excepția faptului că „suntem întotdeauna pregătiți” pentru perspectiva unor violențe. Jean-Pierre a reiterat sprijinul declarat adesea de Biden pentru ca oamenii să „protesteze pașnic”. Trump urmează să pledeze nevinovat la acuzațiile aduse și a indicat că nu se va retrage din cursă.

Biden îl consideră pe predecesorul său ca alimentând o mișcare periculoasă, iar avertismentele sale cu privire la extremismul „MAGA” sunt sincere, potrivit a două persoane care au vorbit recent cu președintele. Strategul democrat, Donna Brazile, a precizat că Biden nu s-a declarat încă candidat oficial la alegerile din 2024 și nu a fost nevoie să comenteze situația lui Trump.

„Președintele Biden nu este un candidat și, deși poate avea sau nu o opinie, nu văd niciun motiv pentru ca președintele să pună mâna pe balanța justiției unei alte ramuri a guvernului”, a declarat Brazile.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.