Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden nu va participa la încoronarea Regelui Charles! Președintele SUA și-ar pregăti anunțul de candidatură în 2024
Lumea la zi

Joe Biden nu va participa la încoronarea Regelui Charles! Președintele SUA și-ar pregăti anunțul de candidatură în 2024

regele Charles al III-lea și președintele SUA, Joe Biden (sursă foto: newsingermany.com)
sursă foto: newsingermany.com

Joe Biden nu va participa la încoronarea regelui Regatului Unit, Charles al III-lea, luna viitoare, potrivit The Telegraph. Președintele american nu este „așteptat” să se alăture zecilor de șefi de stat la evenimentul din 6 mai, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, și va trimite o delegație în locul său.

SUA dorește să contracareze orice percepție de neapreciere și să își arate sprijinul pentru rege prin trimiterea unor reprezentanți de profil înalt, o posibilitate luată în calcul fiind ca Jill Biden, prima doamnă, să participe. Oaspeții încoronării au primit deja un e-mail de la Palatul Buckingham și li s-a spus să „nu-și rezerve nimic altceva în acea zi” a ceremoniei, iar unii au fost rugați să confirme prezența la palat până luni.

Alți șefi de stat vor fi prezenți la încoronare

La eveniment vor fi prezenți șefi de stat din întreaga lume, inclusiv din Irlanda, Franța, Spania, Belgia, Japonia, Ungaria și Monaco. Toți cei trei președinți ai UE, Ursula von der Leyen, Roberta Metsola și Charles Michel, vor fi, de asemenea, la Londra. Humza Yousaf, prim-ministrul nou ales al Scoției, a declarat că va participa, deși este un republican declarat. Cu toate acestea, el a acceptat, de asemenea, o invitație de a lua cuvântul la un miting pro-independență în Glasgow, în aceeași zi.

Regele Charles a efectuat săptămâna aceasta prima sa vizită de stat în calitate de monarh, călătorind în Germania, după ce planurile de a vizita și Franța au fost anulate pe fondul protestelor de amploare față de reforma pensiilor lui Emmanuel Macron. Vineri, în ultima zi a călătoriei, regele și regina au vizitat Hamburg, unde Charles a stat umăr la umăr cu președintele Germaniei, într-un simbol al reconcilierii, în timp ce depuneau coroane de flori în memoria victimelor războiului.

Biden are alte treburi în Irlanda

Se pare că Dame Karen Pierce, ambasadorul britanic în SUA, și consilierii de la Palatul Buckingham au purtat discuții „cordiale și diplomatice” cu Casa Albă în legătură cu Încoronarea și li s-a spus că Biden, care a participat la înmormântarea regretatei Regine, are deja alte angajamente. Președintele, în vârstă de 80 de ani, intenționează să viziteze Irlanda de Nord în aprilie pentru un eveniment de celebrare a 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare și se crede că se pregătește să își anunțe intenția de a candida pentru realegere în cursa prezidențială din 2024.

Vineri seară, surse apropiate ale lui Biden au insistat asupra faptului că relația sa cu regele este „solidă”, iar atât Londra, cât și Washingtonul au încercat să minimalizeze orice sugestie privind o amenințare la adresa „relației speciale”. El s-ar putea să se întâlnească cu regele în timpul vizitei sale de o zi și jumătate în Irlanda de Nord, pe 11 aprilie. Cu toate acestea, Bob Seely, un deputat conservator din cadrul Comisiei pentru afaceri externe, a declarat că decizia Casei Albe a fost „nebunească” și l-a îndemnat pe Biden să își regândească programul.

„Dacă aș fi fost președintele Statelor Unite, aș fi venit la încoronarea regelui Angliei, nu există două variante. Mi se pare doar o decizie prostească”. Dar Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru apărare, a declarat: „Nu este o decizie prea bună. Deși am spera ca Joe Biden să fie invitat, nu există un protocol istoric pentru ca un președinte american să participe la încoronările regale. America va fi reprezentată”.

O delegație americană va fi prezentă

Casa Albă a transmis reprezentanților Marii Britanii că Biden intenționează să trimită o delegație, dar acesta nu a trimis încă un răspuns oficial Palatului Buckingham. O sursă apropiată discuțiilor a declarat că „este posibil să existe încă unele eforturi în curs de desfășurare pentru a vedea dacă Biden poate fi convins să vină la Încoronare”, în timp ce o altă sursă a declarat că planul său de a refuza „nu este blocat și încărcat” și rămâne „în joc din punct de vedere tehnic”. Un oficial american de rang înalt a indicat că nu a fost luată nicio decizie finală.

Se așteaptă ca Biden să se întâlnească în mod regulat cu Rishi Sunak în următoarele câteva luni, inclusiv la summitul G7 de la Hiroshima din 19 mai. Deși absența sa din grupul de lideri mondiali va fi interpretată ca fiind neobișnuită, aceasta are un precedent în încoronarea Elisabetei a II-a, la care Dwight D. Eisenhower, pe atunci președinte al SUA, nu a participat.  Eisenhower a trimis o delegație din care făceau parte George C. Marshall, șeful Statului Major al armatei americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și Earl Warren, guvernatorul Californiei.

Oficialii Casei Albe au indicat anterior că a fost întotdeauna „puțin probabil” ca Biden să meargă la Încoronare. Cu toate acestea, se așteaptă ca decizia sa de a petrece aproape o săptămână în Irlanda, în loc să participe, să ducă la noi critici la adresa pozițiilor sale privind Brexit.

Administrația lui Biden a exercitat anterior presiuni asupra Downing Street pentru a rezolva problemele legate de protocolul cu Irlanda de Nord, care au fost abordate prin acordul-cadru Windsor al lui Sunak, anunțat luna trecută. Vizita președintelui american în Irlanda de Nord fusese pusă sub semnul întrebării dacă nu se ajungea la o rezoluție cu privire la protocol, informează The Telegraph.