Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden ia măsuri drastice! Centralele electrice produc prea multă poluare
Lumea la zi

Joe Biden ia măsuri drastice! Centralele electrice produc prea multă poluare

Joe Biden trece printr-un impas
sursa foto arhiva

Administrația Biden a luat măsuri drastice împotriva emisiilor care încălzesc planeta și a altor tipuri de poluare de la centralele electrice. Cu scopul de a face aceste surse de energie mai ecologice. Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat joi că a finalizat o serie de reguli care vizează reducerea poluării centralelor. Una dintre aceste reguli, care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră de la centralele pe cărbune existente și de la noile centrale pe gaz, le va obliga să instaleze tehnologii care să prevină 90 % din emisiile de carbon.

De asemenea, a finalizat norme care vizează reducerea emisiilor de substanțe toxice în aer, precum mercurul. Dar și a emisiilor de poluanți în apele reziduale de către centralele pe bază de cărbune. O a patra regulă a agenției publicată joi înăsprește restricțiile privind eliminarea deșeurilor toxice de cărbune. Cunoscute și sub numele de cenușă de cărbune, pentru a preveni scurgerile care pot contamina apele subterane.

Joe Biden ia măsuri drastice!

În paralel cu normele EPA, Departamentul pentru Energie a anunțat că va crea o procedură rapidă pentru analizele de mediu în scopul modernizării liniilor electrice. De asemenea, a stabilit un termen de doi ani pentru a accelera aprobările pentru noile linii electrice. „Astăzi, EPA este mândră să concretizeze viziunea administrației Biden-Harris de a aborda schimbările climatice și de a proteja toate comunitățile de poluarea aerului, a apei și a cartierelor noastre”, a declarat administratorul EPA, Michael Regan.

El a precizat că, prin noile norme, agenția „reduce poluarea, asigurându-se în același timp că societățile de electricitate pot face investiții inteligente și pot continua să furnizeze energie electrică fiabilă pentru toți americanii”.

Regula privind emisiile de gaze cu efect de seră

Cea mai mediatizată regulă emisă este restricția privind emisiile de gaze cu efect de seră. Care se aplică atât centralelor pe cărbune existente, cât și centralelor pe gaze naturale nou construite. Conform acestei reguli, se așteaptă ca aceste centrale electrice să fie nevoite să capteze 90% din emisiile de dioxid de carbon. Pentru a le împiedica să ajungă în atmosferă și să încălzească planeta. Sau să găsească o altă modalitate de a ajunge la emisii echivalente de gaze cu efect de seră.

Atunci când a propus regula anul trecut, administrația a planificat, de asemenea, să o aplice unor centrale electrice existente pe bază de gaze naturale. Însă, în februarie, aceasta a declarat că nu va reglementa centralele electrice pe gaz existente în acest moment. Dar le va reglementa, în schimb, printr-o normă separată, la o dată ulterioară. Centralele pe gaz produc mai puține emisii decât cele pe cărbune. Dar contribuie în continuare în mod semnificativ la schimbările climatice.

Emisiile de carbon

Administrația Biden a declarat că se așteaptă ca numai această regulă să prevină 1,38 miliarde de tone metrice de emisii de carbon până în 2047, echivalentul retragerii de pe șosele a 328 de milioane de mașini pe gaz timp de un an. Combinată cu investițiile în surse de energie prietenoase cu clima din Legea democraților privind reducerea inflației, norma ar putea contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic cu 62% față de nivelul din 2022 până în 2035.

Se preconizează că costurile de conformare vor reprezenta, în medie, aproximativ 1 % din costurile totale preconizate pentru producerea de energie electrică între 2024 și 2047. Reglementarea oferă centralelor pe cărbune mai mult timp pentru a se conforma normelor decât propunerea. Întrucât acestea au acum până în 2032 pentru a instala tehnologia, în loc de 2030. Cu toate acestea, norma devansează calendarul pentru noile centrale pe gaz. Precizând că acestea trebuie să fie instalate până în 2032 în loc de 2035.

Reglementarea centralelor electrice

Regula vine după ce, în 2022, Curtea Supremă a restricționat modul în care EPA poate reglementa centralele electrice, afirmând că EPA nu poate impune în mod explicit trecerea de la o sursă de energie mai poluantă la o sursă de energie cu mai puține emisii. Dar nu a împiedicat EPA să solicite îmbunătățiri la amplasamentele centralelor electrice.

Pe lângă beneficiile pentru climă, se așteaptă ca norma să îmbunătățească și sănătatea publică. Rezultând reduceri ale poluării care să prevină până la 1.200 de decese premature numai în 2035.

În prezent, sectorul energetic este responsabil pentru un sfert din emisiile care încălzesc planeta în SUA. În anii următori, cererea de energie electrică ar putea crește. Pe măsură ce o parte tot mai mare a națiunii se va îndrepta către mașini electrice și aparate de construcții. Ceea ce va face ca reducerile de emisii din acest sector să aibă un impact și mai mare, conform The Hill .