Infofinanciar > Lumea la zi > Jocuri politice și campanie electorală. Macron, zdruncinat de o posibilă înfrângere la alegerile europene
Lumea la zi

Jocuri politice și campanie electorală. Macron, zdruncinat de o posibilă înfrângere la alegerile europene

Macron denunță un acord comercial propus între UE și blocul Mercosur
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele francez Emmanuel Macron își antrenează aliații înainte de alegerile europene. În timp ce Raliul Național de extremă dreapta continuă să își consolideze impulsul aparent de neoprit.

Planul de bătaie al lui Macron înaintea alegerilor europene au avut ca scop abordarea ascensiunii implacabilă a Raliului Național. Acesta a dramatizat lupta împotriva partidului de extremă dreapta, subliniind ciocnirea ideologiilor și amenințarea rusă, potrivit mai multor oficiali francezi. Dublul obiectiv a fost de a învinge abținerea și de a mobiliza proprii alegători ai lui Macron. Dar și de a descuraja alegătorii să se îndrepte către candidații proeuropeni rivali. Precum socialistul Raphaël Glucksmann și ecologiștii.

Macron, zdruncinat de o posibilă înfrângere

După câteva săptămâni de campanie, strategia nu a dat rezultate, potrivit sondajelor recente. Iar semnalele de alarmă încep să sune. Un studiu recent al IFOP a plasat extrema dreaptă, condusă de președintele Raliului Național, Jordan Bardella, la 30% din voturi. Față de 21% pentru coaliția Renew a lui Macron. De asemenea, Glucksmann a obținut 11%. În urmă cu șase luni, Renew era devansat de extrema dreaptă cu 5 puncte, potrivit sondajelor agregate.

Cu cote de popularitate în scădere și un deficit public în creștere, Macron și partidul său au o luptă dificilă pentru a recupera sprijinul. Iar răspunsul lor la ascensiunea necontenită a Raliului Național este să riposteze dur.

Legături cu Moscova

În această lună, candidatul principal al partidului Renașterea lui Macron, Valérie Hayer, a comparat-o pe lidera extremei drepte Marine Le Pen cu Edouard Daladier. Acesta a fost premierul francez de dinainte de război. El a semnat cu Hitler acordul de la München din 1938. „Sunt aceleași cuvinte, aceleași argumente, aceleași dezbateri. Ne aflăm la München în 1938″, a spus ea.

„În unele dintre comportamentele sale, Raliul Național acționează ca un purtător de cuvânt al Moscovei. Dacă am fi ascultat Raliul Național, am fi avut Frexit, vaccinurile Sputnik și am fi susținut Rusia împotriva Ucrainei „, a declarat europarlamentarul Renew Marie-Pierre Vedrenne, dublând retorica anti-RN.

Între timp, președintele francez a intensificat retorica anti-Rusia pe scena internațională. Cu comentarii despre faptul că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Dar și despre necesitatea ca europenii să nu fie „lași”.

Creșterea presiunii

În privat, Macron și-a îndreptat frustrarea față de campanie asupra aliaților săi. Miercurea trecută, el a reunit mai mulți grei ai partidului la Palatul Elysée. Inclusiv ministrul afacerilor externe Stéphane Séjourné și directorul de campanie Pieyre-Alexandre Anglade.

Potrivit a doi participanți la întâlnire, președintele a cerut trupelor sale să apere mai bine palmaresul europarlamentarilor Renew. „Avem nevoie de un semnal de alarmă pentru trupele noastre. Trebuie să ne mobilizăm mult mai mult. În acest moment, există mai multe comentarii decât mobilizare, aș vrea ca acest lucru să se schimbe „, a spus președintele, potrivit unuia dintre participanți.

Macron, mustrare la nivelul echipei

Aceasta nu este prima dată când președintele își face cunoscută nemulțumirea. În timpul pandemiei Covid, președintele și-a mustrat echipele în legătură cu lentoarea campaniei de vaccinare din Franța. Ceea ce a avut ca efect accelerarea campaniei, dar și distanțarea de deficiențele administrației sale.

Cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din iunie, alianța partidelor centrate din Franța a lui Macron nu și-a găsit încă un ritm de campanie. „Coaliția se străduiește să își găsească locul într-o campanie în care niciunul dintre deputații [naționali] nu candidează, unde nu există circumscripții electorale pentru care să lupte. Parlamentarii și miniștrii nu sunt încă la 100% în campanie ” a spus acesta.

Jocul politic

Dar unii aliați și-au exprimat, de asemenea, îndoielile în public și în privat cu privire la strategia președintelui de a dramatiza lupta ideologică cu extrema dreaptă.

Francois Bayrou, un centrist francez și unul dintre primii susținători ai lui Macron, a declarat că extrema dreaptă nu ar trebui să fie „singurul subiect al campaniei”. Adăugând că a fost „un cadou” să se concentreze atât de mult atenția asupra Raliului Național

Un deputat aparținând partidului Renaissance al lui Macron a declarat că țintirea RN „ajută la mobilizarea” alegătorilor. Dar a fost mai degrabă în favoarea unei abordări „50/50″ care să se concentreze și pe alte probleme. „Trebuie să insistăm asupra credibilității noastre europene și să transmitem presei ideea că am reușit în multe chestiuni” a spus acesta. Cum ar fi politica agricolă comună a UE, agenția de frontieră Frontex și Green Deal, a explicat deputatul. Acest mesaj a fost parțial auzit, o a doua fază a campaniei fiind așteptată în aprilie, cu noi propuneri.

O sabie cu două tăișuri

Unii au auzit mesajul lui Macron tare și clar. În acest sfârșit de săptămână, premierul Gabriel Attal, care rămâne popular în rândul publicului, a ieșit la campanie. Împărțind pliante cu Valérie Hayer, candidata principală puțin cunoscută a Renaissance.

Macron începe, de asemenea, să iasă personal în campanie. Săptămâna trecută, el s-a aflat în orașul portuar Marsilia. Încercând într-un cartier muncitoresc să vândă palmaresul său în ceea ce privește combaterea criminalității din centrul orașului și a bandelor de traficanți de droguri. De asemenea, președintele francez a făcut eforturi mari pentru a pune capăt unei rebeliuni a fermierilor francezi. Eliminând acordul comercial Mercosur cu țările din America de Sud și făcând lobby pentru restricții mai mari asupra importurilor de alimente din Ucraina.

În ianuarie, partidul lui Macron a făcut să treacă cu greu un proiect de lege privind imigrația. Care a accelerat îndepărtarea solicitanților de azil respinși și a înăsprit beneficiile sociale pentru străini. În acest proces, președintele francez a riscat să-și scindeze coaliția pentru a trece un proiect de lege. Menit să pună în evidență linia sa tot mai dură privind imigrația ilegală și să absoarbă alegătorii de la dreapta și extrema dreaptă, conform Politico.

Speranțe în tabăra lui Macron

Mulți din tabăra lui Macron speră, de asemenea, că diferența tot mai mare dintre Raliul Național și centriști va începe să se reducă pe măsură ce se apropie ziua alegerilor. „Raliul Național este la înălțime. Dar știu că au fost supraestimați în trecut, există o nebunie de a spune „voi vota pentru Bardella”, dar oamenii chiar o vor face ?”, a întrebat eurodeputatul Renew Gilles Boyer.

Potrivit sondajului OpinionWay, Bruno Jeanbart, adevăratul test pentru centriști va fi atunci când Macron va intra cu adevărat în campanie, cel mai probabil în ultimele săptămâni înainte de alegerile din iunie.

„El este singurul care se poate mobiliza, partidul nu se poate mobiliza. De fiecare dată când Macron a intrat în campanie, a avut un impact”, a declarat Jeanbart.

Dar, în timp ce Macron are un efect galvanizator asupra alegătorilor săi, el poate fi și un respingător. „El are un impact paradoxal; este capabil să mobilizeze, dar în același timp aduce argumente pentru ca oamenii să voteze împotriva lui, în favoarea lui Bardella”, a spus Jeanbart.