Infofinanciar > Info > Joburile part-time. Ce schimbări apar pentru acești angajați
Info

Joburile part-time. Ce schimbări apar pentru acești angajați

Șapte ocupații noi s-ar putea să apară în România
Sursă foto: arhivă

Din luna iulie 2024, CAS și CASS se vor plăti ca pentru un salariu minim de 3.400 de lei pentru joburile part-time.

Se anunță schimbări pentru angajații acestor locuri de muncă. Facilitatea constă într-o sumă netaxabilă și se aplică salariaților cu normă parțială. Dar sunt mici diferențe ce țin de aplicabilitate față de taxarea salariaților cu normă întreagă.

Suma netaxabilă se majorează

Măsura va intra în vigoare din luna iulie 2024. Aceasta presupune o majorare a sumei netaxabile de la 200 la 300 de lei. Acest lucru înseamnă că, pentru angajații part-time,  patronii vor plăti contribuții mai mari la pensii și sănătate. Angajatorii vor plăti ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, nu ca pentru un salariu minim brut de 3.700 de lei.

Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut în România va ajunge de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Asta înseamnă că pentru un salariat cu normă parțială, angajatorul ar fi trebuit să plătească ca pentru un salariat cu normă întreagă. Lucru prevăzut în Codul Fiscal ce reglementează suprataxarea la part-time.

Începând cu 1 iulie, conform OUG 59/2024 suma netaxabilă se majorează la 300 de lei. Actul normativ vizează atât salariații cu normă întreagă plătiți cu minimul pe economie, cât și salariații cu normă parțială.

De menționat că în cazul jobului full-time, suma netaxabilă se aplică ușor diferit. Asta înseamnă că pentru  un salariu de 3.700 de lei, angajatorul este nevoit să plătească taxe ca pentru un salariu de 3.400 de lei. Facilitatea acoperă atât CAS și CASS, cât și contribuția pentru muncă și impozitul pe venit.

Ce se întâmplă cu punctul de amendă

În urma creșterii salariilor și punctul de amendă ar trebui sa fie modificat. Acesta este stabilit în prezent la 165 de lei. Însă Marcel Ciolacu a anunțat că punctul de amendă se va menține la aceeași valoare. Tot acesta a subliniat faptul că la final de lună angajații vor primi un supliment net în valoare de 284 de lei.

Iar suma de 300 de lei netaxabilă are ca scop sprijinirea angajatorului. Măsura facilitează creșterea de locuri de muncă part- time.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a spus Marcel Ciolacu.

Și pensionarii se vor bucura de aceste modificări. În urma finalizării procesului de recalculare a pensiilor, seniorii urmează să primească noile venituri. Aproximativ trei milioane de pensionari vor avea parte de aceste majorări, potrivit dailybusiness.