Infofinanciar > Lumea la zi > Jerusalem Post: Netanyahu ar putea declanșa o nouă criză Israel-SUA. Numirea lui May Golan drept emisar la New York, problematică
Lumea la zi

Jerusalem Post: Netanyahu ar putea declanșa o nouă criză Israel-SUA. Numirea lui May Golan drept emisar la New York, problematică

Benjamin Netanyahu si May Golan
sursa foto: Jerusalem Post

Premierul Benjamin Netanyahu ar putea declanșa o nouă criză între guvernul său și administrația Biden prin numirea lui May Golan ca potențial consul general la New York, o decizie care nu a fost încă finalizată, titrează publicația Jerusalem Post.

Două instituții media au relatat sâmbătă seara că Netanyahu a renunțat la numirea lui Golan, având în vedere obiecțiile SUA în această privință.

Administrația Biden se opune unei potențiale numiri a lui May Golan

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Verdant Patel, a dezaprobat joi o astfel de mișcare când a fost întrebat, în timpul unei conferințe de presă, despre comentariile pe care ministrul Likud, în vârstă de 36 de ani, le-a făcut în trecut împotriva solicitanților de azil, refugiaților și migranților africani din sudul Tel Avivului.

„În linii mari, am condamna un astfel de tip de retorică și credem că un astfel de limbaj este, de asemenea, deosebit de dăunător atunci când este amplificat în poziții de conducere”, a declarat Patel.

„[Limbajul lui May Golan] este, de asemenea, deosebit de dăunător atunci când este amplificat în poziții de conducere”, a continuat acesta.

Patel nu a dezvoltat mai mult subiectul. Însă, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1963 privind relațiile consulare, SUA au dreptul de a refuza ca Golan să ocupe funcția de consul general la New York.

Grupurile evreiești de stânga s-au pronunțat deja împotriva acestei mutări, care ar avea nevoie de aprobarea guvernului. Rabinul Jill Jacobs, directorul executiv al T’ruah: The Rabbinic Call for Human Rights (Apelul rabinic pentru drepturile omului), a scris pe Twitter: „May Golan [și] politica ei rasistă nu sunt binevenite aici. Dacă va fi numită consul general, evreii americani o vor primi așa cum se cuvine, așa cum am făcut-o cu Smotrich.

J Street a declarat: „Această numire ar fi un alt afront al guvernului Netanyahu la adresa valorilor democratice împărtășite și o ofensă adusă oamenilor – evrei și neevrei deopotrivă – dintr-un oraș care întruchipează angajamentul Americii față de diversitatea vibrantă”.

Golan a postat joi pe Twitter: „Sunt foarte flatată să fiu luat în considerare pentru postul de consul general al Israelului la New York.

„Vreau să asigur pe toată lumea că, dacă voi fi numită, voi reprezenta 100% politicile principale ale premierului Netanyahu și ale Partidului Likud, din care fac parte”, a scris ea. „Sunt complet dedicată unității poporului evreu și aceasta este exact politica pe care o voi urma. Dacă voi fi numită, voi lucra cu liderii tuturor organizațiilor evreiești – ca parte a efortului de a consolida marele parteneriat dintre Israel și comunitățile evreiești americane.”

Înainte de intrarea sa în Knesset în 2019 pe lista Likud, Golan a fost una dintre cele mai ușor de recunoscut fețe ale luptei împotriva prezenței în Israel a solicitanților de azil și a migranților africani, în special în cartierul său din sudul Tel Avivului, scrie The Jerusalem Post.

May Golan, rasistă recunoscută

În 2011, ea a fost filmată la un miting declarând că în fața casei sale se aflau migranți care se vedea din priviri că vor să o ucidă, dar nimeni nu a crezut-o.

„Suntem rasiști pentru că vrem să ne păstrăm viețile și sănătatea noastră mintală. Sunt mândră să fiu rasistă. Dacă sunt rasistă pentru a-mi păstra viața, atunci sunt mândră”, a declarat ea la momentul respectiv.

Într-un interviu acordat cotidianului ebraic Haaretz în 2014, Golan a afirmat că migranții reprezintă un risc pentru sănătate.

„Cred că infiltrații nu trebuie să lucreze în restaurante. Verific fiecare restaurant înainte de a intra în el și îi invit pe cetățenii israelieni cărora le pasă de ei și de sănătatea lor să facă același lucru.”

Până când numele ei a fost vehiculat pentru postul de consul general din New York, Golan era pe punctul de a fi numită într-un post de ministru nou creat pentru problemele femeilor. Postul de consul general de la New York este vacant de aproape o lună, de când Asaf Zamir a demisionat din funcție pentru a protesta față de planul de revizuire a sistemului judiciar al guvernului.

Planul a generat, de asemenea, tensiuni între Netanyahu și administrația Biden, care se teme că acesta ar slăbi democrația israeliană. Președintele american Joe Biden a precizat luna trecută că Netanyahu nu va fi invitat la Casa Albă pe termen scurt.

Comentariile ministrului de finanțe, Bezalel Smotrich, care a cerut ca FDI să radă de pe fața pământului orașul palestinian Huwara din Cisiordania, au adăugat, de asemenea, stres la această situație. Smotrich a precizat ulterior că a vrut să spună că FDI ar trebui să acționeze împotriva teroriștilor din oraș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.