Infofinanciar > Lumea la zi > Japonia, atacată de China? Țara construiește adăposturi fortificate în apropirea Taiwanului
Lumea la zi

Japonia, atacată de China? Țara construiește adăposturi fortificate în apropirea Taiwanului

China Japonia (sursă foto: blacknews.ro)
sursa foto arhiva companiei

Recent, guvernul Japoniei a dezvăluit noi orientări pentru insulele de la marginea prefecturii Okinawa, privind construcția unor adăposturi rezistente la bombe și atacuri nucleare, destinate utilizării în eventualitatea unui conflict cu China legat de Taiwan, conform rapoartelor Monitorului Apărării, care face referire la OSINTDefender.

Aceste structuri de protecție urmează să fie ridicate în viitorul apropiat pe insulele Ishigaki, Miyakojima, Yonaguni, Taketomi și Tarama. Vor fi caracterizate prin pereți din beton armat cu grosimea de cel puțin 30 de centimetri și vor fi echipate cu provizii suficiente de alimente și apă pentru a asigura supraviețuirea pe o perioadă de minimum două săptămâni.

Mai la nord de aceste insule se găsește Arhipelagul Senkaku, o zonă de dispută între Japonia, China și Taiwan. Cu excepția unei perioade scurte, între 1945 și 1972, când arhipelagul a fost sub administrare americană, aceste insule au fost sub controlul Japoniei încă din 1895. Regiunea este strategică, aflându-se în apropierea rutelor majore de navigație și zonelor fertile de pescuit, și se speculează că ar putea ascunde rezerve de petrol.

Pe de altă parte, la 23 noiembrie 2013, China a stabilit o zonă de identificare a apărării aeriene în Marea Chinei de Est, incluzând și Insulele Senkaku în acest perimetru și a emis o directivă conform căreia toate aeronavele care intră în zonă trebuie să se înregistreze cu un plan de zbor și să furnizeze detalii privind frecvența radio sau codul transponderului, scrie MediaFax.