Infofinanciar > Lumea la zi > Și Italia dă în judecată Austria. Roma acuză Viena că îi blochează camioanele la graniță
Lumea la zi

Și Italia dă în judecată Austria. Roma acuză Viena că îi blochează camioanele la graniță

austria

Guvernul Italiei a anunțat că va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiţie. Motivul îl reprezintă restricţiile impuse de austrieci vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.

Vicepremierul şi ministrul italian Transporturilor, Matteo Salvini, este ferm decis să intervină împotriva restricțiilor impuse de Austria.

Vicepremierul a lansat un atac direct la adresa preşedintei CE, Ursula von der Leyen. Salvini susține că aceasta nu face nimic pentru a elimina blocajul impus de Austria vehiculelor de marfă italiene. El a acuzat-o pe von der Leyen că nu a semnat începerea procedurii de infringement împotriva Vienei.

„În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi cere primirea şi integrarea (migranţilor) în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini”, a declarat Salvini.

Concurență neloială împotriva Italiei

Ministrul a mai explicat că decizia acționării în justiție survine „după patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene”.

„Guvernul italian a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unui alt stat (membru) pentru încălcarea legislaţiei UE. Acesta este un gest puternic, dar necesar”, a mai precizat vicepremierul.

Potrivit acestuia, decizia Austriei reprezintă „un act de violenţă şi aroganţă politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt”.

Mnistrul susține că restricțiile introduse de guvernul de la Viena, pe motive de mediu, nu au nicio legătură cu realitatea. „Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european”, a explicat oficialul italian.

Războiul declarațiilor a început

Comisia Europeană a declarat că nu a primit până în prezent nicio notificare privind o plângere din partea Italiei împotriva Austriei.

”Aceasta este o problemă la care lucrăm de mult timp cu statele membre. Am iniţiat şi am organizat întâlniri cu miniştrii transporturilor din Germania, Austria şi Italia”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al forului european. Acesta a subliniat în răspunsul său că ”depinde în primul rând de aceste trei ţări să găsească o soluţie”.

Vicepremierul şi ministrul Matteo Salvini a anunțat că se va deplasa luna viitoare în Pasul Brenner. Vizita are ca scop verificarea situaţiei existente la fața locului. Anunțul a fost făcut după ce, la rândul său, oficialii de la Viena au declarat că vor lua măsuri întărirea controalelor la frontieră.

Replica de la Roma nu a întârziat să sosească. ”Italia nu poate fi penalizată de alţi parteneri europeni. Fără o revenire la o condiţie de cooperare loială, Salvini este gata să sugereze o înăsprire a controalelor pentru vehiculele austriece”, au declarat surse din Ministerul italian al Transporturilor, citate de Agerpres.