Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul și Hamas prelungesc armistițiul din Gaza cu o zi. Acord de ultim moment
Lumea la zi

Israelul și Hamas prelungesc armistițiul din Gaza cu o zi. Acord de ultim moment

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
sursă foto: arhiva companiei

Israelul și Hamas au ajuns joi, 30 noiembrie, la un acord de ultim moment pentru a prelungi armistițiul pentru a șaptea zi. Washingtonul a declarat că speră ca armistițiul să fie prelungit și mai mult pentru a elibera mai mulți ostatici și pentru a permite ca ajutoarele să ajungă în Gaza.

Armistițiul a permis accesul ajutoarelor umanitare atât de necesare în Gaza. După ce o mare parte din teritoriul de coastă cu 2,3 milioane de locuitori a fost transformat într-o zonă pustie în urma a șapte săptămâni de bombardamente israeliene. Ca represalii la un atac mortal al militanților Hamas la 7 octombrie.

Israelul, care a cerut grupării Hamas să elibereze cel puțin 10 ostatici pe zi pentru a menține armistițiul, a declarat că a primit în ultimul moment o listă cu cei care vor fi eliberați joi. Ceea ce i-a permis să anuleze planurile de reluare a luptelor în zori.

„Având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor cadrului, pauza operațională va continua”, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

Câți ostatici au fost eliberați până acum

Hamas, care a eliberat miercuri 16 ostatici, în timp ce Israelul a eliberat 30 de prizonieri palestinieni, a declarat, de asemenea, că armistițiul va continua pentru a șaptea zi.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, a declarat că se fac în continuare eforturi pentru prelungirea armistițiului.

„Am văzut în ultima săptămână evoluția foarte pozitivă a ostaticilor care se întorc acasă, fiind reuniți cu familiile lor. Iar acest lucru ar trebui să continue și astăzi”, a declarat acesta în timpul unei întâlniri cu președintele israelian Isaac Herzog.

„De asemenea, a permis o creștere a asistenței umanitare care să ajungă la civilii nevinovați din Gaza care au nevoie disperată de ea. Așadar, acest proces produce rezultate. Este important și sperăm că poate continua.”

Până în prezent, militanții au eliberat 97 de ostatici în timpul armistițiului: 70 de femei și copii israelieni, fiecare eliberat în schimbul a trei femei și adolescenți palestinieni deținuți. Plus 27 de ostatici străini eliberați în cadrul unor acorduri paralele cu guvernele lor.

Cu mai puține femei și copii israelieni rămași în captivitate, prelungirea armistițiului ar putea necesita stabilirea unor noi condiții pentru eliberarea bărbaților israelieni, inclusiv a soldaților.

Doi morți în atentatul de la Ierusalim

La scurt timp după acord, poliția israeliană a declarat că doi atacatori palestinieni au deschis focul într-o stație de autobuz în timpul orei de vârf a dimineții la intrarea în Ierusalim. Aceștia au omorât cel puțin trei persoane. Ambii atacatori au fost „neutralizați”, a precizat poliția.

„Doi teroriști au sosit la fața locului într-un vehicul înarmat cu arme de foc, acești teroriști au deschis focul spre civilii din stația de autobuz și au fost ulterior neutralizați de forțele de securitate și de un civil din apropiere”, a declarat poliția.

Condițiile de încetare a focului, inclusiv oprirea ostilităților și intrarea ajutorului umanitar, rămân aceleași, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar. Qatar a fost un mediator cheie între părțile aflate în conflict, alături de Egipt și Statele Unite.

Hamas a declarat anterior că Israelul a refuzat oferta sa de a preda șapte femei și copii și cadavrele altor trei. Hamas nu a menționat numele celor morți, dar a declarat miercuri că cel mai tânăr ostatic, Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni, a fost ucis împreună cu fratele său de patru ani și cu mama lor în bombardamentele israeliene, afirmație pe care Israelul a declarat că o verifică.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile din 7 octombrie ale grupării militante. Când Israelul spune că atacatorii au ucis 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

Până la armistițiu, Israelul a bombardat teritoriul timp de șapte săptămâni. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că s-a confirmat că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși. Aproximativ 40% dintre ei fiind copii. Alți 6.500 sunt dați dispăruți. Mulți dintre ei se tem că sunt încă îngropați sub dărâmături.

Situația îngrijorătoare din Gaza

Două treimi dintre locuitorii din Gaza au rămas fără adăpost, cei mai mulți dintre ei s-au adăpostit în sud. După ce Israelul a ordonat evacuarea completă a jumătății nordice a micii fâșii de coastă. După încheierea armistițiului, se așteaptă ca Israelul să își extindă campania terestră în sud.

Statele Unite, care și-au susținut puternic aliatul până acum, îndeamnă Israelul să restrângă zona de luptă și să clarifice unde se pot pune în siguranță civilii palestinieni în timpul oricărei operațiuni israeliene în sudul Fâșiei Gaza, au declarat miercuri oficiali americani, pentru a preveni o repetare a numărului masiv de morți de până acum.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că Fâșia Gaza se află în mijlocul unei „catastrofe umanitare epice”, iar el și alții au cerut o încetare totală a focului care să înlocuiască armistițiul temporar. Israelul respinge o încetare permanentă a focului pentru că acest lucru este în beneficiul Hamas. O poziție susținută de Washington.

Iordania va găzdui joi o conferință la care vor participa principalele agenții de ajutorare ale ONU, regionale și internaționale, pentru a coordona ajutorul pentru Gaza, a anunțat presa oficială, transmite Reuters