Infofinanciar > Lumea la zi > E posibil ca Israelul să contamineze Luna cu viață
Lumea la zi

E posibil ca Israelul să contamineze Luna cu viață

E posibil ca Israelul să contamineze Luna cu viață

În urmă cu cinci ani, la data de 22 februarie 2019, sonda spațială fără pilot Beresheet, dezvoltată de SpaceIL și Israel Aerospace Industries, a fost plasată pe orbită în jurul Lunii. Misiunea acesteia avea ca obiectiv să realizeze prima aterizare privată ușoară pe Lună. Sarcina utilă a incluse și tardigrade, cunoscute și sub numele de urși de mare, datorită capacității lor de a supraviețui în condiții extreme, inclusiv în spațiul cosmic.

Misiunea a întâmpinat probleme, precum defectarea camerelor ,,star tracker” destinate orientării navei. Limitările bugetare au impus un design compact. În ciuda eforturilor centrului de comandă de a rezolva problemele, situația s-a complicat în ziua aselenizării, pe 11 aprilie.

În timpul manevrei de frânare, un giroscop s-a defectat, blocând motorul principal. Aflată la o altitudine de 150 de metri și o viteză de 500 km/h, Beresheet nu a putut fi oprită la timp. A rezultat un impact violent și distrugerea sondei. Rămășițele au fost dispersate pe aproximativ 100 de metri. Locul impactului a fost fotografiat de satelitul LRO al NASA pe 22 aprilie.

Deci, ce s-a întâmplat cu tardigradele care călătoreau în sonda spațială israeliană? Este posvibil ca acestea să nu fi supraviețuit. Deși rezistă la temperaturi scăzute, nu pot rezista fără apă lichidă, oxigen și microalge. Nu ar putea niciodată să se reactiveze, conform stirileprotv.ro.