Infofinanciar > Lumea la zi > Care este cea mai ieftină modalitate de a ajunge în spațiul cosmic? Să călătorești cu un balon
Lumea la zi

Care este cea mai ieftină modalitate de a ajunge în spațiul cosmic? Să călătorești cu un balon

NASA anticipează un fenomen unic în viață!
Sursa foto Arhiva companiei

Primul om care a experimentat ceea ce astăzi se numește „efectul de ansamblu” a fost astronautul sovietic Iuri Gagarin, care a devenit prima persoană care a văzut planeta noastră din spațiu în urmă cu puțin peste 63 de ani.

Văzând această curbură pentru prima dată, el a exclamat: „Văd Pământul! Este atât de frumos!”. El a fost primul dintre numeroșii astronauți care au relatat că au simțit o schimbare cognitivă cu privire la locul pe care îl ocupă în univers – un sentiment fenomenal de admirație transcendentală.

Cine te poate trimite în spațiu?

În prezent, există trei tipuri de companii de turism spațial care concurează pentru a oferi această experiență celor bogați, celor super-bogați și celor cu o avere ieșită din comun.

În vârful topului se află SpaceX a lui Elon Musk. Pentru cei care dispun de zeci de milioane de euro, aceasta promite călătorii cu racheta pe orbită. Te poate duce la peste 300 de kilometri deasupra Pământului.

Apoi, există experiențe suborbitale, oferite de companii precum Blue Origin a lui Jeff Bezos și Virgin Galactic a lui Richard Branson. Prețul pentru acestea este de până la 450.000 de dolari și te duce până la 80 sau 120 de kilometri pentru a experimenta gravitația zero.

Linia Kármán, la 100 de kilometri deasupra nivelului mării, este altitudinea recunoscută la nivel internațional ca fiind granița dintre Pământ și spațiu.

În cele din urmă, există aventurile din apropierea spațiului. Aici, companii precum Space Perspective, World View și acum startup-ul spaniol HALO Space speră să aducă pasagerii în zboruri cu balonul la aproximativ 25-40 de kilometri deasupra Pământului, la un preț relativ avantajos, cuprins între 50.000 și 200.000 de dolari.

Zboruri comerciale în 2026

Săptămâna trecută, la Londra, directorul general al HALO Space, Carlos Mira, a dezvăluit designul interior al capsulei spațiale Aurora. Cu aceasta, echipa sa speră să transporte 10.000 de pasageri în spațiul cosmic până în 2030.

Capsula presurizată  a fost proiectată de legendarul Frank Stephenson, designerul de automobile pentru Ferrari, Alpha Romeo și nu numai. Măsoară 5 metri lățime și 3,5 metri înălțime. Aceasta va fi suspendată de un balon uriaș cu heliu. Opt pasageri vor fi așezați în interior pentru călătorii care vor dura până la șase ore.

HALO Space a declarat în cadrul prezentării că oferă „alternative noi, sigure și cu zero emisii la zborurile spațiale”. Ulterior, a efectuat deja cinci zboruri de testare cu succes, că este cea mai avansată companie din sectorul său.

Înființată în doar 2021, are obiectivul ambițios de a începe să ofere zboruri comerciale în 2026. Prețurile pornesc de la 164.000 de dolari bucata.

Mira a explicat că echipa sa a reușit să dea lovitura prin „utilizarea unor tehnologii mature”. De asemenea, aceasta a spus că nu a încercat să reinventeze roata.

„Modelul operațional pe care îl avem nu constă în a construi totul la nivel intern”, a spus el. „Abordarea pe care am adoptat-o este de a ne asocia cu cei mai buni jucători din domeniul aerospațial în diferite domenii”, inclusiv CT Engineering Group, Aciturri, GMV și TIFR.

Prezentând designul modern și ușor al capsulei, Stephenson a spus: „Una este să proiectezi un interior frumos, alta este să îl faci să funcționeze”. Există „obiective de greutate, obiective de siguranță, obiective ergonomice” care trebuie îndeplinite, dar scopul său a fost de a crea „ceva cu care să te simți confortabil încă de la început”.

Un răsărit de soare foarte special

Consumatorii finali, la urma urmei, sunt aventurieri cu bani, care, fără îndoială, zboară zilnic la clasa întâi și sunt obișnuiți cu luxul. Într-un spațiu foarte limitat, trebuiau integrate scaune confortabile, ferestre de vizionare generoase, zone de depozitare și, cel mai important, o cabină de toaletă.

„Trebuie să te asiguri că pasagerii sunt în permanență informați, distrați, relaxați”. În același timp, trebuie să se țină cont și de posibilitatea de a mânca, bea și socializa. Acesta este unul dintre avantajele faptului că experiența nu este de gravitație zero. Te poți deplasa ca de obicei și nu este nevoie de o pregătire specială.

Compania testează un prototip de capsulă de dimensiuni reale. Următorul zbor de testare este confirmat pentru luna iunie. Mira spune că HALO Space intenționează să opereze pe tot parcursul anului de pe patru continente, cu locații alese pentru „condițiile geografice și meteorologice excelente”.

Cu cât este mai uscat și mai puțin vânt, cu atât mai bine. Vânturile puternice și cerul înnorat sunt o mare greșeală atunci când vine vorba de a le oferi pasagerilor o experiență unică în viață.

Zborurile vor fi lansate înainte de răsăritul soarelui. Astfel încât oaspeții să poată experimenta un răsărit „alb” la marginea stratosferei, cu negrul adânc al spațiului de dincolo.

Merită prețul de câteva mii de dolari? Acest lucru este de discutat. Dar cu siguranță va fi o dimineață ca nicio alta, conform cnn.com.