Infofinanciar > Lumea la zi > Islanda își va suspenda ambasada de la Moscova! Kremlinul amenință cu consecințe dure mișcarea „antirusească”
Lumea la zi

Islanda își va suspenda ambasada de la Moscova! Kremlinul amenință cu consecințe dure mișcarea „antirusească”

islanda si rusia
sursă foto dreamstime

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat sâmbătă că decizia Islandei de a-și suspenda operațiunile ambasadei la Moscova „distruge” cooperarea bilaterală dintre cele două țări.

Islanda a declarat vineri că operațiunile vor fi suspendate de la 1 august din cauza nivelului „cel mai scăzut din toate timpurile” al relațiilor comerciale, culturale și politice dintre cele două țări, adăugând că a cerut Rusiei să își reducă activitățile diplomatice din Reykjavik.

Suspendarea a mâhnit Ministerul de Externe rus

„Decizia luată de autoritățile islandeze de a reduce nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia distruge întreaga gamă de cooperare ruso-islandeză”, a declarat Ministerul rus de Externe.

„Vom lua în considerare această decizie neprietenoasă atunci când vom construi legăturile noastre cu Islanda în viitor. Toate acțiunile antirusești ale Reykjavikului vor fi urmate în mod inevitabil de o reacție corespunzătoare”, a adăugat acesta într-o declarație.

Când și-a anunțat decizia, Islanda a precizat că relațiile diplomatice nu au fost întrerupte și că ambasada va fi redeschisă odată ce relațiile se vor normaliza.

Ambasada va fi suspendată în august

Ministerul de Externe al Islandei își va suspenda operațiunile ambasadei la Moscova începând cu 1 august și a cerut Rusiei să își reducă activitățile diplomatice la Reykjavik, a anunțat vineri ministerul într-un comunicat.

Operațiunile ambasadei Islandei sunt suspendate din cauza unui nivel „extrem de scăzut” al relațiilor comerciale, culturale și politice dintre cele două țări, a precizat ministerul. „Situația actuală pur și simplu nu face viabilă funcționarea unei ambasade în Rusia pentru micul serviciu de externe al Islandei”, a declarat ministrul de externe Thordis Gylfadottir.

Ambasadorul rus a fost informat vineri mai devreme de ministerul de externe cu privire la această decizie, care a cerut, de asemenea, ca Rusia să limiteze operațiunile ambasadei ruse din Reykjavik.

Relațiile diplomatice dintre cele două națiuni nu au fost întrerupte, a precizat ministerul, adăugând că ambasada va fi redeschisă după ce relațiile se vor normaliza, potrivit Reuters.

România impune Ambasadei Rusiei să-și reducă personalul cu 40 de persoane

Ministerul de Externe impune Ambasadei Rusiei la București o reducere semnificativă a personalului – 11 diplomați și 29 de angajați administrați – într-o mișcare surprinzătoare. Această decizie vine în urma declarațiilor ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, care a afirmat că relațiile Rusiei cu România sunt mai corecte decât cele cu alte țări din NATO.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a dat un răspuns ferm la solicitarea Ministerului român al Afacerilor Externe. Printr-o declarație de presă, reprezentanții ministerului rus au afirmat că Rusia va răspunde în consecință, informează B1TV.