Infofinanciar > Lumea la zi > Își revine economia europeană? Numărul de falimente din UE, în scădere față de anul 2021
Lumea la zi

Își revine economia europeană? Numărul de falimente din UE, în scădere față de anul 2021

afaceri, companii, logistică, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Datele Eurostat vorbesc despre o anumită revenire a economiei europene, însă la nivel de număr de afaceri falimentate sau nou înființate. În primul trimestru al anului 2022, față de aceeași perioadă de timp a anului precedent, numărul de companii care au falimentat a scăzut.

Conform informațiilor publicate de Eurostat, în primul trimestru al anului 2022 numărul de noi companii înființate cât și numărul de falimente au scăzut față de aceeași perioadă din 2021. Asta înseamnă că societățile comerciale din Europa cunosc o mai mare stabilitate decât în prima jumătate a anului 2020, însă mediul de business, dominat de incertitudine, nu este atât de atrăgător pentru antreprenorii care vor să deschidă afaceri. Numărul de companii falimentate a scăzut doar cu 0,8%, în timp ce numărul de noi afaceri înființate a scăzut cu 2,3%.

Companii care au dat faliment (roșu) și companii nou înființate (albastru) în Europa, sursă foto Eurostat

Companii care au dat faliment (roșu) și companii nou înființate (albastru) în Europa, sursă foto Eurostat

Interesant este totuși faptul că numărul de companii nou înființate în primul trimestru al anului 2022 este cu 1% mai mare decât aceeași perioadă din 2019, dar totodată mai mic, cu 2,3%, decât în 2021.

În România, spre exemplu, numărul de noi companii înregistrate în primul trimestru al anului a fost cu 6,5% mai mic decât în ultimul trimestru al lui 2021.

Pe de altă parte, România înregistrează o scădere a numărului de companii falimentate în ultimele trimestre (- 38% în Q4 2021 față de Q3 2021 și -27,5% în Q1 2021 față de Q4 2021), dar în același timp, la nivel de 1 an de zile, scăderea e de doar 3%.

Conform datelor Eurostat, pentru majoritatea sectoarelor economiei, numărul de noi companii înregistrat a fost pe o tendință ascendentă din 2015 până la sfârșitul anului 2019. Printre domeniile în care s-au deschis cele mai multe noi afaceri putem aminti: construcții, industrie, transport, cazare, servicii de alimentație, tehnologia informației și comunicării. Între 2015 și 2019, doar sectorul comerțului nu a înregistrat o creștere a numărului de noi companii înființate.

Trendul s-a schimbat într-unul descendent odată cu pandemia și mai ales al doilea trimestru din 2020. La începutul anului 2022 trendul se schimbă din nou, doar că noile companii deschise la nivel european au fost cu precădere din industria IT și comunicare, în timp ce în zona HoReCa s-au înregistrat mult mai puține noi afaceri înfințate în 2022 decât în 2019.