Infofinanciar > Info > Isărescu crede că băncile s-au lăudat cu profiturile prea devreme! Capitalul poate fi pierdut din cauza creșterii dobânzilor
Info

Isărescu crede că băncile s-au lăudat cu profiturile prea devreme! Capitalul poate fi pierdut din cauza creșterii dobânzilor

Mugur Isărescu, Sursă foto: economedia.ro
Sursă foto: economedia.ro

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat că băncile s-au grăbit cu anunțarea profiturilor, care se face de obicei, după marcarea la piață de la sfârșitul anului.

În perioada pandemiei de COVID-19, expunerea băncilor la obligațiunile de trezorerie a continuat să crească mai rapid, depășind 20% din activele băncilor (atingând 640 de miliarde de lei) Creșterea dobânzilor a avut un impact negativ și în ceea ce se traduce a fi marcarea pozițiilor pe care băncile le dețin în piața titlurilor de stat.

Mai exact, atunci când o bancă vinde obligațiuni de stat, banca va înregistra o pierdere, care afectează capitalul băncii. Acest lucru se datorează faptului că prețul obligațiunilor de stat românești a scăzut în cea mai recentă perioadă din cauza creșterii ratelor dobânzilor.

Declarațiile lui Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a atras atenția asupra declarațiilor din partea reprezentanților de bănci. Aceștia ar fi pomenit deja despre profituri uriașe, când ne aflăm doar în luna noiembrie, iar imaginea băncilor nu este tocmai frumoasă în ochii românilor.

,,Băncile s-au cam lăudat cu profiturile şi nici nu a venit marcarea la piaţă. Nu au ajuns la finalul anului şi marcarea la piaţă se face la finalul anului. Să discute cu auditorii…Sunt vremuri grele. Să apari, în contextul în care se spune că băncile fac şi dreg, că iau pielea de pe om, să apari să te lauzi cu profiturile,..pentru cine? Poate pentru acţionari”, a spus Isărescu subliniind şi unele declaraţii conform cărora profitul sistemului bancar este abia la jumătate din profitul sectorului energetic, potrivit jurnalul.ro.

Profitul BNR în trecut

În 2021, profitul bancar înregistrat în România se ridica la aproximativ 8 miliarde de lei, mai mult decât cel din 2020, de 5 miliarde de lei. Doar în S1/2022, profitul din ramura băncilor s-a ridicat aproape de 5 miliarde de lei. Rezultatele financiare împărtășite de unele bănci până în noiembrie 2022 arată că trendul ascendent al câștigului se păstrează.

În declarația sa, Mugur Isărescu a precizat și faptul că BNR a retrâns ecartul între dobânzile la depozite şi dobânzile la credite, ținând lichiditatea strâns și acționând cu dobânda-cheie. Din această marjă, nu se poate spune că băncile comerciale au un câștig valoros.

“Sursa de profit din ecartul dintre dobânzile la credite şi depozite a fost mişcorată şi pe segmentul populaţiei şi pe corporate. Ideea că băncile au profituri excesive trebuie nuanţată. Unele bănci s-au lăudat cu dobânzile, dar nu ajuns la final de an, nu au făcut încă punctare la piaţă. Mai este de gândit care sunt profiturile actualizate ale băncilor”, a conchis Mugur Isărescu.