Infofinanciar > Info > Ion Iliescu, primul mesaj public din acest an. Ce transmite fostul președinte
Info

Ion Iliescu, primul mesaj public din acest an. Ce transmite fostul președinte

Ion Iliescu, INQUAM Photos, George Calin
Ion Iliescu, INQUAM Photos, George Calin

Cu ocazie Zilei Serviciului de Protecție și Pază (SPP) Ion Iliescu, fost președinte al României, a făcut prima declarație publică pe anul acesta. El a vorbit despre rolul SPP-ului ca instituție și a transmis că importanța sa este indiscutabilă.

Serviciul de Protecție și pază a fost înființat la scurt timp după revoluție, iar fostul președinte al României, Ion Iliescu, a prezentat o scurtă poveste a istoriei instituției.

„Înfiinţarea, în urmă cu 32 de ani, a Serviciului de Protecţie şi Pază era unul dintre paşii necesari pentru edificarea unui sistem instituţional al siguranţei naţionale, în acord cu noile valori şi principii, proclamate în documentul fundamental al Revoluţiei Române. Serviciul are funcţii similare cu cele ale celor din lumea occidentală. Auzim, nu o dată, că de ce este nevoie de un astfel de serviciu, de cine se tem demnitarii, de popor? Este o abordare care nu serveşte interesului public, şi este tot mai departe de contextul în care ne aflăm. Protecţia instituţiilor statului este activitatea sa fundamentală, şi asta trece dincolo de culoarea politică a celor care conduc la un moment dat aceste instituţii”, a scris Ion Iliescu pe blogul personal.

Iliescu, prieten bun al SPPiștilor

În opinia sa SPP-ul a evoluat în ultimii 30 de ani ajungând o importantă instituție a României, dar și o veritabilă „școală pentru formarea de cadre necesare și altor instituții militare ale României”. „Conlucrarea cu alte servicii, în special cu acelea din NATO, a devenit o activitate permanentă, și dă rezultate. Este de dorit ca, în procesul de adoptare a noilor legi care guvernează siguranța națională, reformele din SPP și misiunile sale să fie bine definite, și să-și găsească resursele necesare îndeplinirii lor”, a transmis Iliescu.

Mesajele calde ale fostului președinte nu pot să ne facă decât se ne întrebăm cât de important a fost și este SPP-ul pentru el… „Cea mai importantă resursă a Serviciului sunt oamenii, pregătirea lor, devotamentul lor. Este mai mult decât o pregătire militare. Este una deschisă și către alte domenii, care să permită angajaților lui să ia decizii în situații complicate. Cu ocazia Zilei Serviciului de Protecție și Pază , le urez angajaților Serviciului, civili și militari, succes în misiunea lor și le transmit felicitările mele”, spune Iliescu.

Ultimele mesaje, cu ocazia Revoluției

Ultimul text publicat pe blogul personal al fostului președinte a fost „Revoluția Română – 32 de ani”, pe data de 22 decembrie 2021.

„O revoluție este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărțirii de ceaușism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eșecuri. Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci. Am reușit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE și în NATO, pentru că am reușit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, și am păstrat dialogul politic și social. Am ales ca metodă de guvernare consensul, deși nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar și pe scena politică. Au învins rațiunea și responsabilitatea față de viitorul României”, scria fostul președinte.