Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden: „Am avut la Casa Albă o întrevedere foarte bună“
Info

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden: „Am avut la Casa Albă o întrevedere foarte bună“

Iohannis biden
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți seara de omologul său american, Joe Biden, la Casa Albă. Cei doi șefi de stat au abordat în cadrul discuției situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre. Un subiect aparte a fost cel al consolidării securităţii în spaţiul euroatlantic.

După vizita la Casa Albă, președintele Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, că a discutat cu Joe Biden despre modalități de a aprofunda colaborarea dintre cele două țări.

„În urmă cu puţin timp am avut la Casa Albă o întrevedere foarte bună cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden. Vizita coincide şi cu un moment aniversar pentru România. S-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlanticului de Nord. Am discutat cu preşedintele Biden despre parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Cum îl putem face mai puternic şi cum îl putem aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului flanc estic. Și totodată la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.“, a declarat peședintele Iohannis.

Speranțe pentru Visa Waiver

Potrivit șefului statului român, prezența trupelor americane reprezintă un factor de siguranță și stabilitate pentru România. Dar și pentru întreaga regiune.

„Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat. Și totodată pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei. Inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii. (…) Tema securității nu este doar una strict militară și trebuie abordată într-un sens mult mai larg. Deoarece de aceasta depinde siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.“, a mai precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, atât România, cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale. Printre obiectivele prioritare în acest sens se numără domeniul energiei, industria de apărare, IT-ul etc.

„Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program. Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat.“, a mai afirmat președintele

Premiu pentru Klaus Iohannis

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024. Ceremonia va avea loc în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Preşedintele României este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Joi, Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Din delegaţia oficială fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, conform româniatv.