Infofinanciar > Info > Iohannis a promulgat legea: Românii vor plăti mai mult pentru asigurarea locuinței! Când intră în vigoare măsura
Info

Iohannis a promulgat legea: Românii vor plăti mai mult pentru asigurarea locuinței! Când intră în vigoare măsura

Proiect de lege pentru siguranța locuințe
sursă foto: lovedeco.com

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a dat aprobarea pentru promulgarea legii care introduce o majorare tarifului asigurării obligatorii a locuințelor de tip A, care sunt considerate cele mai rezistente, în special cele situate în zonele urbane.

Astfel, costul acestui tip de asigurare va crește de la 100 de lei pe an la 130 de lei pe an, în timp ce suma maximă de despăgubire rămâne neschimbată, fiind de 100.000 de lei.

Plenul Camerei Deputaților, în calitatea sa de organ decizional, a aprobat în luna trecută, cu 169 de voturi în favoare, 62 de voturi împotrivă și 12 abțineri, amendamentele aduse legii referitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor în cazul producerii dezastrelor naturale, precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

O nouă prevedere pentru proprietarii care fac schimbări neautorizate

În ceea ce privește casele construite din chirpici, prețul asigurării obligatorii rămâne neschimbat, fiind de 50 de lei pe an. Cu toate acestea, valorile maxime de despăgubire în caz de daune au rămas la același nivel: 100.000 de lei pentru asigurarea cu tariful de 130 de lei pe an și 50.000 de lei pentru asigurarea cu tariful de 50 de lei pe an.

O altă modificare importantă se referă la situația în care proprietarii își modifică locuințele fără a obține autorizația corespunzătoare, expunându-se riscului de a nu primi despăgubiri în cazul producerii unui dezastru natural.

În plus, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) va avea dreptul să acționeze în instanță persoanele vinovate pentru a recupera sumele de despăgubire plătite de către asigurător în numele acestora. Această măsură are scopul de a responsabiliza proprietarii care își modifică ilegal locuințele și de a proteja fondurile PAID.

Ce prevăd modificările introduse

„Art. 11. – (1) După intrarea în vigoare a prezentei legi, asigurații care efectuează modificări la locuințe fără a obține autorizația de construire conform legii sau care nu respectă autorizația respectivă, punând în pericol structura de rezistență a locuințelor și expunându-se riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie, nu vor primi despăgubiri pentru pagubele care au fost cauzate sau favorizate de aceste lucrări efectuate.

(2) PAID are dreptul să recupereze de la cei responsabili valoarea despăgubirilor plătite pentru pagubele care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizațiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcții, în conformitate cu legea aplicabilă”. Legea va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, relatează Hotnews.