Info

Investitorii din sectorul energetic condamnă sistemul de impozitare al României! Vor mai multă transparență legislativă

playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Investitorii străini sunt nemulțumiți de sistemul de impozitare al României, fiind singura țară care a impus un regim de taxare suplimentar în condițiile în care companiile străine plătesc deja contribuția de solidaritate.

Reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC) condamnă adoptarea Ordonanței prin care profiturile suplimentare ale producătorilor de țiței și gaze vor fi impozitatE cu 60%.

Investitorii reclamă faptul că proiectul de lege nu ține cont de cadrul legislativ existent, care conține o serie de măsuri de solidaritate pentru utilizatorii casnici printre care și plafonarea prețurilor sau contribuția pentru fondul dedicat tranziției energetice.

Două treimi din statele UE au ales să introducă contribuția de solidaritate

La finalul anului trecut Guvernul României a introdus o taxă de solidaritate companiilor din sectorul energetic. Prin urmare, impozitul de 60% se aplică în cazul în care companiile înregistrează un profit cu 20% mai mare față de media ultimilor 4 ani.

Odată cu adoptarea Ordonanței, România devine singura țară cu un regim de taxare suplimentar, pe lângă cel existent care include și taxa de solidaritate. Aproximativ două treimi din statele blocului comunitar care au ales să introducă contribuția de solidaritate, au adoptat cota minimă de 33%.

Peste 50% dintre acestea au decis să aplice sistemul de impozitare pentru un singur an, spre deosebire de România care extinde perioada de impozitare până la doi ani, de aici și nemulțumirea investitorilor.

Continentul European se confruntă cu o criză fără precedent în sectorul energetic, provocarea majoră fiind alcătuirea unui set de măsuri echilibrate care să ofere soluții viabile pentru toți actorii implicați. Totodată, UE trebuie să protejeze consumatorii vulnerabili. Investițiile în sistemul energetic sunt la fel de importante pentru securitatea energetică a Europei, potrivit comunicatului emis de FIC.

FIC solicită mai multă transparență

Investitorii români au nevoie de predictibilitate și transparență în materie de cadrul legislativ pentru a asigura finanțarea proiectelor următoare. Potrivit Indexului Business Sentiment (BSI), publicat de Consiliului Investitorilor Străini, criteriul de transparență nu a fost respectat de autoritățile române în ceea ce privește măsurile adoptate de România în sectorul energetic.

Conform organizației, principalii jucători din piața energiei depun eforturi considerabile pentru a se adapta la noile reglementări. Conformarea și implementarea măsurilor stipulate de cadrul legislativ devin din ce în ce mai greu de realizat din cauza modificărilor multiple și a termenului de implementare tot mai strâns. Regulamentul UE 2022/1854 permite fiecărui stat membru să modifice legislația națională după bunul plac, stabilind o cotă minimă de 33%.

În aceste condiții FIC solicită colaborare dintre mediul de afaceri și reprezentanții cadrului legislativ pentru a se ajunge la cele mai bune soluții în materie de securitate energetică, protejarea consumatorilor vulnerabili. FIC este o asociație de investitori străini care reunește aproximativ 120 dintre companiile cele mai mari din țară.