Infofinanciar > Lumea la zi > Investițiile și moștenirea îi aduc regelui Charles o avere spectaculoasă. Ce sumă este în posesia monarhului
Lumea la zi

Investițiile și moștenirea îi aduc regelui Charles o avere spectaculoasă. Ce sumă este în posesia monarhului

Investițiile și moștenirea îi aduc regelui Charles o avere spectaculoasă. Ce sumă este în posesia monarhului
sursa foto BBC

Prin moștenire, proprietăți regale și investiții realizate de pe vremea în care ocupa statutul de prinț, regele Charles al III-lea, care va fi încoronat pe 6 mai, deține o avere considerabilă. Regina Elisabeta a II-a i-a lăsat moștenire fiului său o sumă estimată la 360 de milioane de lire sterline la moartea sa, în septembrie anul trecut, sporind averea lui Charles la 600 de milioane de lire sterline, potrivit unei estimări.

Fostul prinț de Wales și-a construit visteria printr-un program ambițios de investiții, în urma divorțului de soția sa, prințesa Diana, în 1996, care l-a costat pe reprezentatul casei regale 17 milioane de lire sterline, potrivit unui consilier regal.

Averea regelui Charles

Când mama sa a devenit regină în 1952, Charles a primit și un venit de la Ducatul de Cornwall, un domeniu înființat în secolul al XIV-lea pentru a oferi moștenitorului tronului o aparentă independență financiară. Pentru Charles, ducatul „cuprinde tot ceea ce îl pasionează”, a declarat cea de-a doua sa soție, Camilla, într-un documentar ITV difuzat în 2019. Pe lângă cele 260 de ferme, ducatul, care a trecut acum în proprietatea moștenitorului său, prințul William, deține 52.450 de hectare de teren și închiriază proprietăți comerciale în valoare de 345 de milioane de lire sterline. Charles a creat chiar și o comunitate, Poundbury, pe un teren al ducatului, în apropiere de Dorchester, pe coasta de sud a Angliei, unde și-a pus în practică ideile arhitecturale. Sub conducerea sa, ducatul a acumulat active în valoare de peste un miliard de lire sterline, ceea ce i-a generat un venit de aproximativ 23 de milioane de lire sterline pe an, o creștere de peste 40% în 15 ani.

Din cauza unei tradiții vechi de secole, confirmată de o clauză din 1993 agreată de premierul de atunci, John Major, monarhii nu trebuie să plătească niciun impozit pe bunurile lăsate de predecesorul lor, pentru a se proteja împotriva dezmembrării averii regale. În Regatul Unit, testamentul monarhului nu este făcut public, ceea ce înseamnă că prevederile și conținutul testamentului Reginei Elisabeta a II-a rămâne privat. Știm însă faptul că anumite proprietăți, precum Castelul Balmoral din nord-estul Scoției, unde familia regală își petrece verile și unde regina a murit în septembrie anul trecut, și domeniul Sandringham din estul Angliei, au fost lăsate lui Charles. Ambele sunt în proprietate privată.

În schimb, Palatul Buckingham din centrul Londrei și Castelul Windsor, la vest de capitală, aparțin statului. Un alt simbol istoric al monarhiei britanice, bijuteriile coroanei, sunt, de asemenea, proprietatea națiunii și, prin urmare, sunt excluse din evaluarea averii regale. Se estimează că acestea valorează câteva miliarde de lire sterline. În calitate de suveran, Charles primește anual „subvenția suverană”, o dotare de un sfert din profiturile obținute, pe baza veniturilor generate de Crown Estate, o vastă colecție de terenuri și exploatații. Restul sumelor ajung la Trezoreria statului.

Casa regală, avere de miliarde

Subvenția suverană a ajuns la 86,3 milioane de lire sterline în 2021-2022. Un ultim fond completează averea regală: Ducatul de Lancaster, care este controlat de suveran și care a generat 24 de milioane de lire sterline pentru regină în 2022. Când vine vorba de estimarea totalității averii Coroanei, „nu cred că știe nimeni ce reprezintă”, a declarat pentru AFP Geoff Kertesz, avocat specializat în domeniul succesiunilor la firma de avocatură Stewarts din Londra. Într-o serie de articole intitulate „The Cost of the Crown”, ziarul The Guardian a încercat să dea o cifră. Aceasta a inclus Ducatul de Lancaster, care este definit din punct de vedere legal ca fiind controlat de stat, dar ale cărui profituri revin în totalitate monarhului, și vehiculele de lux, care, din punct de vedere tehnic, sunt deținute de stat, dar sunt folosite exclusiv de familia regală, precum și operele de artă și bijuteriile. Adunând totul la un loc, se estimează că averea lui Charles este cotată la 1,8 miliarde de lire sterline, conform France24 .