Infofinanciar > Lumea la zi > Investițiile europene în China sunt amenințate. Industria ,,băncilor umbre” se prăbușește
Lumea la zi

Investițiile europene în China sunt amenințate. Industria ,,băncilor umbre” se prăbușește

Investițiile europene în China sunt amenințate
Sursa foto: stirileprotv.ro

Fondurile chineze de încredere și companiile de gestionare a averii se confruntă cu probleme sub povara reglementărilor tot mai stricte și a crizei persistente a proprietăților din China. Două fenomene care au lovit în special industria lor de ,,bănci umbre” și ar putea avea efecte adverse pentru Europa.

Băncile umbre, precum Sichuan Trust și Zhongzhi, sunt instituții financiare non-bancare. De exemplu companiile de garanții de credit, fondurile speculative și companiile de administrare a activelor. Furnizează unele dintre serviciile cheie ale băncilor, cu toate că nu sunt creditori tradiționali.

Investițiile europene în China sunt amenințate

Este vorba despre un sector semnificativ. Conform Fondului Monetar Internațional (FMI), la sfârșitul anului 2015, industria băncilor ombra din economiile G20 a atins aproximativ 92 de trilioane de dolari (84,9 trilioane de euro).

În ciuda furnizării de servicii similare cu cele ale băncilor, instituțiile bancare umbre nu sunt reglementate în aceeași măsură ca majoritatea băncilor comerciale tradiționale, existând în „umbre”.

Regulile care guvernează băncile obișnuite de care sunt exceptate omologii lor umbroși includ îndeplinirea anumitor cerințe de rezervă de capital, cerințe de transparență și efectuarea de verificări amănunțite de antecedente și credit în anumite cazuri.

Industria băncilor umbre poate fi crucială pentru susținerea economiei unei țări, umplând adesea un gol pe care băncile comerciale tradiționale îl lasă: de exemplu, băncile tradiționale se feresc de obicei să acorde împrumuturi riscante, cu dobânzi mari și pe termen scurt, bazate pe salariul viitor al unui solicitant, în timp ce băncile umbre pot fi rapide să le accepte.

De ce au probleme ,,băncile umbre” ale Chinei?

În China, industria băncilor umbre reprezintă aproximativ 40% până la 60% din produsul intern brut (PIB) al țării. Deși estimările variază semnificativ.

În noiembrie 2023, una dintre cele mai mari companii de administrare a activelor și averii din China, Zhongzhi, a dezvăluit că era ,,grav insolventă”. Aveau datorii de aproximativ 460 de miliarde de yuani (59,0 miliarde de euro). În schimb, activele firmei se ridicau la doar circa 200 de miliarde de yuani.

Într-o scrisoare adresată acționarilor la acea vreme, Zhongzhi a declarat. „Grupul își cere scuze profund pentru pierderile cauzate investitorilor. Înțelegem pe deplin urgența, importanța și seriozitatea rezolvării acestei riscuri generale”.

Compania a pus această situație pe seama exodului a numeroși executivi de rang înalt, care, la rândul lor, au perturbat grav managementul intern. Experții cred că criza imobiliară chineză ar putea fi motivul real din spatele luptei industriei băncilor ombra ale Chinei în ansamblu.

Acest lucru se datorează faptului că multe dintre fondurile pe care băncile umbre le obțin din vânzarea produselor de investiții sunt apoi direcționate către vastul sector imobiliar al țării. În ultimii ani, acest sector a fost pe marginea prăpastiei.

Una dintre principalele cauze ale crizei din sectorul imobiliar a fost când unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari chinezi, Evergrande, a intrat în incapacitate de plată la obligațiunile sale în decembrie 2021, declanșând o reacție în lanț la alte dezvoltatori imobiliari majori, cum ar fi Country Garden.

Deficit de aproximativ 20 de miliarde de yuani în 2020

Reglementările mai stricte, cum ar fi limitarea nivelului de datorie a dezvoltatorilor imobiliari, au adăugat, de asemenea, acestei crize. În martie 2023, conform băncii japoneze Nomura, aproximativ 7% din activele fondurilor chineze de încredere erau expuse la sectorul imobiliar și imobiliar. Aceasta a fost estimată la aproximativ 1,13 trilioane de yuani. Din cauza lipsei de transparență în acest sector, cifra reală ar putea fi mult mai mare.

În mai 2020, o altă societate de încredere, Sichuan Trust, a recunoscut  un deficit de aproximativ 20 de miliarde de yuani. Ulterior s-a crezut că ar putea fi de până la 30 de miliarde de yuani.

Cu toate că și compania a pus aceasta pe seama mediului de reglementare mai strâns. Au existat mai multe preocupări privind compania în ultimii ani. Acestea includ practici discutabile. Transferuri ilegale de bani către acționari și împrumuturi ilicite.

Diana Choyleva, economist-șef la Enodo Economics, a declarat. „Sichuan Trust a fost una dintre primele care a eșuat. Dar problemele sale reflectă în linii mari problemele cu care se confruntă întreaga industrie din cauza crizei în curs în domeni ul imobiliar”.

Dezvoltatorii imobiliari din China se pot confrunta adesea cu dificultăți în obținerea unor sume mari de fonduri de la băncile comerciale tradiționale. Cauza fiind că sunt considerați companii mai risipitoare. Acest lucru i-a determinat să se bazeze puternic pe încredere pentru finanțarea necesară.

Cele mai importante importuri ale UE din China au inclus echipamente de telecomunicații

Choyleva a explicat că încrederea chineză, care investește masiv în sectorul imobiliar, va trebui probabil să-și modifice abordarea afacerilor în timp. „Ar putea să-și mute finanțarea către industriile preferate ale guvernului, cum ar fi producția de înaltă tehnologie”, a spus ea. „Dar băncile sunt mult mai dispuse și capabile să împrumute aceste companii decât erau acum 20 de ani, reducând cererea de produse de încredere.”

„Pe măsură ce randamentele potențiale ale investițiilor în această zonă sunt mult mai incerte decât în ​​anii de vârf ai creșterii imobiliare, atractivitatea produselor lor pentru investitorii de retail va scădea și ea”, a adăugat Choyleva. Creșterea creditării fintech în China amenință și mai mult sectorul băncilor umbre.

Aceasta permite unei varietăți largi de aplicații. Inclusiv aplicații nefinanciare precum platforma de microblogging Weibo și agregatorul de știri Toutiao. Să ofere toate pachete de micro-creditare.

Cu aplicațiile de creditare fiind ușoare și foarte rapide. Mai mulți împrumutați pot lua simultan mai multe împrumuturi. Vor ajunge în cele din urmă la o situație de neplata.

Natura aproape instantanee a acestor împrumuturi înseamnă, de asemenea, că majoritatea companiilor nu au timp să evalueze corect împrumutații și să stabilească practici sigure de creditare.

Cum ar putea problemele industriei băncilor ombra ale Chinei afecta Europa?
Uniunea Europeană depinde în mare măsură de China ca partener de import și export.

În 2022, cele mai importante importuri ale UE din China au inclus echipamente de telecomunicații, mașini de prelucrare automată a datelor și mașini electrice.

Unele dintre cele mai importante bunuri exportate din UE în China au inclus vehiculele și tuburile și valvele electronice.

Vacilarea industriei băncilor ombra ar putea merge mult dincolo de sectorul financiar, afectând potențial investițiile străine directe (ISD) ale Europei în țară.

Volkswagen, Daimler, BASF și BMW au investiții semnificative în China.

În prezent, sectoarele prelucrării alimentelor, automobilelor, farmaceutică și biotehnologică, fabricarea de produse de consum și chimicale sunt printre cele care atrag cel mai mult ISD în China.

Companii precum Volkswagen, Daimler, BASF și BMW au investiții semnificative în China. Prăbușirea a mai multor fonduri chineze poate însemna  mai puțină cerere pentru produsele europene. În special în sectoarele de produse de consum și automobile.

În plus, dacă băncile ombra încep să-și reducă investițiile în sectorul imobiliar. Acest lucru ar putea duce și la mai puține stimulente pentru companiile europene. De exemplu terenuri ieftine și facilități precum parcuri industriale masive.

Astfel, China s-ar putea să nu mai fie o opțiune de investiții atât de atractivă pentru companiile europene. Ar trebui să găsească alte opțiuni de producție ieftine în Asia de Sud-Est.

Reglementările stricte care afectează băncile ombra ar putea descuraja și mai mult investițiile europene în China. Mai ales că atât UE, cât și China lucrează la metode pentru a-și spori autonomia în prezent.

Una dintre acestea include încercarea de a produce bunuri cu cerere mare. Cum ar fi vehiculele electrice, integral pe plan intern, fără a depinde de lanțurile de aprovizionare străine, conform euronews.com.