Infofinanciar > Lumea la zi > Investițiile în combustibilii fosili ajung la un nivel record! Cheltuieli uriașe în valoare de 1,4 trilioane de dolari
Lumea la zi

Investițiile în combustibilii fosili ajung la un nivel record! Cheltuieli uriașe în valoare de 1,4 trilioane de dolari

Summit G20, Sursă foto: România Liberă
Sursă foto: România Liberă

În anul 2022, au fost făcute investiții uriașe în combustibili fosili. Astfel, a fost pus accent pe cărbuni, petrol și gaze. Națiunile G20 (cele mai mari economii din lume), în 2022, ar fi direcționat o sumă de 1,4 trilioane de dolari către cărbune, petrol și gaze naturale, după cum a subliniat Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă (IISD).

Acest nivel reprezintă unul istoric, deși există angajamentului anterior al G20 de a reduce finanțarea combustibililor fosili.

Întâlnirea la nivel înalt

Creșterea bruscă a finanțării contrazicea acordul încheiat la summitul privind clima Cop26 care a avut loc la Glasgow, unde liderii mondiali s-au angajat să reducă sprijinul „ineficient” care a fost acordat combustibililor fosili.

Dezvăluirea vine înainte unei întâlniri G20 care va urma să aibă loc la Delhi și va fi un precursor al unei conferințe la nivel înalt privind clima, care este programată la sfârșitul acestui an în Emiratele Arabe Unite. Autorul principal al studiului de la IISD, Tara Laan, a subliniat importanța unei abordări a problemei subvențiilor pentru combustibili fosili. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la fondurile publice imense care le sunt încă alocate.

Războiul crește combustibilii fosili

Deși există aceste costuri îngrozitoare, a fost constat, că numai în anul 2022, guvernele G20 au acordat subvenții în valoare de 1 trilion (adică 1.000 de miliarde) de dolari, 322 de miliarde de dolari prin intermediul întreprinderilor de stat și 50 de miliarde de dolari din partea instituțiilor publice de finanțare pentru combustibilii fosili. Suma ar reprezenta o creștere extrem de puternică a cifrelor din 2019.

Această tendință este complet descurajantă, mai ales având în vedere și promisiunea liderilor G20 din anul 2009, de a elimina treptat subvențiile care se prezentau ineficiente pentru combustibili fosili. În anul 2019, cu zece ani mai târziu, a fost înființat un acord unanim pentru a se grăbi procesul. Chiar și asa, presiunile financiare cauzate de pandemie și de evenimentele geopolitice recente, precum invazia rusă în Ucraina, au forțat guvernele să ia măsuri de protecție, cum ar fi plafonarea cheltuielilor cu energia.

Au fost avertizării făcute în mod constant de către experții împotriva subvenționării combustibililor periculoși. Astfel, Agenția Internațională a Energiei și Banca Mondială a publicat rapoarte care pun la îndoială raționamentul din spatele acestor subvenții.

Taxa pe carbon

Raportul IISD subliniază faptul că resursele fosile atrag undeva la aproximativ 75% din totalul subvențiilor. Economistul principal al unui grup de lucru pentru sustenabilitate din cadrul Băncii Mondiale, Richard Damania, observă o oportunitate în redirecționarea fondurilor către provocările globale. Acesta arată că reformele ar trebui să aibă ca scop asigurarea încrederii publice, protejarea celor vulnerabili și demonstrarea transparentă a utilizării cu impact a resurselor.

O propunere a IISD ar implica adoptarea de către G20 a unei taxe pe carbon, care ar fi cuprinsă între 25 și 50 de dolari pe tona de gaze cu efect de seră. Acest lucru ar putea genera o sumă suplimentară de 1 trilion de dolari pe an. Astfel de fonduri ar putea ajuta persoanele sărace, iar IISD sugerează că, în loc să pledeze pentru eliminarea treptată doar a subvențiilor „ineficiente”, liderii ar trebui să fie expliciți cu privire la excepții, conform sursei adevarul.ro.