Info

Investiție de 100 de milioane de euro în Sectorul 4! Banii, proveniți din PNRR

Blocuri, Sursă foto: Hotnews
Sursă foto: Hotnews

În cursul zilei de marți, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 din Bucureşti au anunțat că va fi investită suma de 100 de milioane de euro, bani proveniți din PNRR, pentru reabilitarea termică a 78 de blocuri de locuinţe. De asemenea, potrivit Primăriei condusă de Daniel Băluță, aceasta este o sumă record pentru acest tip de investiție.

Oficialii Primăriei au oferit însă mai multe detalii despre acest proiect printr-un comunicat.

„Ieri, la Palatul Victoria, în prezența Prim-Ministrului Nicolae Ciucă și a Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a semnat un prim contract de finanțare, în valoare de 530 de milioane de lei, fonduri accesate și obținute prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cele peste 100 de milioane de euro vor fi investite în lucrări complexe de eficientizare energetică pentru un număr de 78 de blocuri de locuințe din Sectorul 4, situate în zone precum: Reșița, Luică, Huedin, Uioara sau Drumul Găzarului.

Vorbim aici despre imobile care au nevoie urgentă de intervenții consistente și specifice, menite să sporească nivelul confortului oamenilor în propriile case și să diminueze considerabil costurile facturilor la încălzire.

Blocurile din zonele mai sus menționate au fost expertizate, iar documentația tehnico-economică a fost finalizată. În perioada următoare, după semnarea ordinului de începere a lucrărilor, va începe montarea schelelor pentru reabilitarea propriu-zisă a imobilelor”, au transmis oficialii Primăriei.

De asemenea, administrația Primăriei a precizat că, după ce va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor, va începe montarea schelelor pentru reabilitarea propriu-zisă a imobilelor.

„Acesta este doar începutul marelui Val al Renovării în Sectorul 4, care va continua cu semnarea celorlalte șase contracte de finanțare, ale căror documente premergătoare au fost deja aprobate. Totodată, alte cinci cereri de finanțare similare au fost depuse în cadrul celei de a doua etape a programului de eficientizare energetică din cadrul PNRR”, au transmis membrii Primăriei Sectorului 4 printr-un comunicat, preluat de Antena 3.

Situație complicată în Sectorul 2

La sfârșitul lunii iulie, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că în următorul program de reabilitare vor fi incluse 355 de blocuri. De asemenea, suma alocată va proveni din PNRR, însă banii vor putea acoperi lucrările la doar 15-30 dintre clădiri. Prin urmare, proprietarii ar trebui să-și plătească singuri manopera, în rate întinse pe 10 ani.

„Următorul program la care muncim va avea 355 blocuri. Avem acum și instrumentul PNRR, însă banii alocați ne vor ajunge pentru 15-30 dintre ele, în funcție de repartiția sumelor pe țară. Pentru marea majoritate din plan va trebui să contractăm un nou credit cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Dacă ne limităm doar la bugetul local cei rămași la rând vor aștepta mult prea mult.

Pentru un nou contract de finanțare BEI solicită să ne asigurăm că proprietarii contribuie financiar la lucrări. Luând în considerare reducerea costurilor la energie de care vor beneficia, BEI a calculat că 30% ar fi cofinanțarea corectă. Legea din România spune minim 10%. Încă negociem”, a transmis la acea vreme Mihaiu, potrivit celor de la Newsweek.