Infofinanciar > Info > Inversiune termică în România. La cota 2.000, temperaturi mai calde decât în București
Info

Inversiune termică în România. La cota 2.000, temperaturi mai calde decât în București

vremea (sursă foto: capital.ro)
sursă foto: capital.ro

Vremea este extrem de schimbătoare. Fenomenele naturale ne pot oferi mereu surprize. Astfel, în următoarele zile, România va avea parte de o premieră. Ne vom confrunta la nivelul țării cu o inversiune termică. Mai exact, în zonele de câmpie va fi mai frig decât la munte. Acest fenomen, potrivit meteorologilor, va aduce schimbări drastice din punct de vedere al temperaturilor.

Așadar, potrivit ANM, la câmpie va fi frig și ceață, iar la munte vom avea parte de soare și căldură. Acest fenomen de inversiune termică va avea un efect accentuat. La Sinaia la cota 2.000, temperaturile vor fi mai ridicate decât în București, anunță meteorologii.

Inversiune termică în România

Românii vor avea parte de o surpriză în zilele următoare. Vom avea parte la nivelul țării de schimbări termice, fiind mai cald la munte decât în București. „Vorbim de o inversiune termică la acest final de săptămână. Practic, lucrurile s-au liniștit, a nins, nu mai avem precipitații, avem o vreme stabilă, pentru că presiunea atmosferică a crescut. Atunci când crește presiunea, nu mai sunt precipitații, se liniștesc lucrurile” a spus Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

Acest fenomen va aduce schimbări la nivelul temperaturilor cu care ne-am obișnuit până acum. Astfel, pe vârfurile munților va fi mai cald decât la București. Dacă vom merge pe Platoul Bugeci vom vedea întinderi de nori. La Sinaia Cotă 2000, temperaturile vor fi mai ridicate chiar decât în București. În București va fi nebulozitate joasă și ceață” a spus expertul.

Masă de aer rece deasupra României

Motivul aceste inversiuni din punct de vedere a temperaturilor este o masă de aer rece. Care s-a instalat la nivelul României. Astfel, aerul rece mai dens staționează la suprafață.

„Deasupra țării noastre s-a instalat o masă de aer rece. Aerul rece iarna este greu dezlocuit atunci când apare circulația atmosferică, vânturile. Practic aerul rece fiind mai dens staționează la suprafață. Iar toate zonele joase de relief vor avea în următoarele zile o situație interesantă în care la câmpie va fi frig, vor fi temperaturi scăzute, vor fi nori joși, ceață, iar la munte va fi soare, frumos și cald” a spus meteorologul ANM.

Ninsori de Crăciun

Potrivit experților ANM, vom avea parte în acest an de un Crăciun ca în povești. Săptămâna viitoare temperaturile la nivelul țării se mai încălzesc. Fiind influențate de val de aer mai cald dinspre Atlanticul de Nord. Dar, în apropiere de Crăciun, un ciclon va aduce o nouă masă de aer rece și precipitații abundente sub formă de ninsoare.

„De Crăciun vor fi vești bune pentru cei care iubesc zăpada. Din weekendul viitor, o masă rece va cuprinde țara, iar în săptămâna dinaintea Crăciunului va aduce temperaturi mai coborâte, perioada 18-25 decembrie va aduce temperaturi scăzute în toată țara, va fi mai rece decât normalul perioadei și precipitațiile vor apărea, dar nu vor fi însemnate cantitativ, chiar deficitare prin vest” a explicat Mihai Huștiu, conform Digi24 .