Infofinanciar > Lumea la zi > Intră Palestina în ONU? Votul din partea Consiliului de Securitate va avea loc vineri
Lumea la zi

Intră Palestina în ONU? Votul din partea Consiliului de Securitate va avea loc vineri

Palestina Sursa foto dreamstime.com
sursa foto dreamstime

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU va vota solicitarea de aderare a Palestinei la organizație.

Potrivit Reuters, Statele Unite ar putea bloca această inițiativă, deoarece sunt aliate cu Israelul, iar recunoașterea Palestinei ca membru al ONU ar echivala cu recunoașterea statului palestinian.

Votul membrilor Consiliului va avea loc vineri se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU să aprobe aderarea Statului Palestina ca membru al Națiunilor Unite.

Ce își dorește Palestina?

Statele Unite afirmă că un stat palestinian independent ar trebui să fie rezultatul negocierilor directe între părți, nu prin intermediul Națiunilor Unite. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a exprimat miercuri că „nu vedem cum o rezoluție în Consiliul de Securitate ne va aduce într-o situație în care putem găsi o cale către (…) o soluție cu două state”.

În prezent, Palestina deține statut de observator la ONU din 2012, însă pentru a obține statutul de membru cu drepturi depline este necesară aprobarea Consiliului de Securitate, urmată de votul favorabil a cel puțin două treimi din cei 193 de membri ai Adunării Generale.

Palestina își dorește ca teritoriul său să includă Cisiordania, estul Ierusalimului și Fâșia Gaza, zone ocupate de Israel din 1967. Cu toate acestea, progresele către crearea unui stat palestinian au fost limitate, în special după acordurile de la Oslo din începutul anilor 1990, semnate între Israel și Autoritatea Palestiniană, scrie B1.