Infofinanciar > Lumea la zi > Intră Europa în beznă la iarnă? Executivul de la Bruxelles pregătește două scenarii pentru o posibilă criză a energiei
Lumea la zi

Intră Europa în beznă la iarnă? Executivul de la Bruxelles pregătește două scenarii pentru o posibilă criză a energiei

b365.ro
FOTO: b365.ro

Janez Lenarcic, comisarul Uniunii Europene pentru Gestionarea Crizelor nu exclude posibilitatea ca statele europene să se confrunte în sezonul rece cu o întrerupere a alimentării cu electricitate pe fondul conflictului diplomatic pe care îl au cu Federația Rusă.

Comisarul a descris cum ar funcționa planul de inervenție în cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de penuria electrică. Potrivit oficialului european, instituțille avizate ar acționa exact ca în cazul dezastrelor naturale, doar că în scenariul de față statele membre ar furniza generatoare de electricitate ” Este foarte posibil să fie necesare acțiuni de asistență pentru catastrofe, inclusiv în interorul UE.

Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu o criză energetică la iarnă

În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident pentru oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, așa cum se întâmplă în situațiile dezastrelor naturale”, susține comisarul european pentru Gestionarea Crizelor într-un interviu acordat postului Redaktionsnetzerk, potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

În scenariul în care se vor înregistra cu adevărat probleme privind alimentarea cu electricitate într-un număr însemnat de state, Comisia Europeană va trebui să răspundă prin activarea mecanismului de accesare a produselor din stocurile strategice a subliniat oficialul europea Janez Lenarcic.

” Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidenete chimice, biologice, radiologice și nucleare”a adăugat Lenarcic, menționând faptul că Executivul European utilizează același model pentru crizel energetice, prin procurarea de combustibili și generatoare de electricitate.

Uniunea Europeană, în momentul de față, se confruntp cu ”riscuri fără precdent” îm ceea ce privește aprovizionarea cu gaz în sezonul rece, în condițiile în care Rusia a sistat în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare se scumpește,  a avertizat luni Agenția Internațională a Energiei (AIE).

Războiul din Europa a împărțit UE în state care susțin sancțiunile și care sunt împotriva acestora

Conflictul din Ucraina a creat două tabere în Uniunea Europeană care nu găsesc consensul asupra chestiunilor ce țin de prboeleme energetice. Potrivit ceor de la Reuters, speranțe de pace nu se întrevăd la orizont fapt ce va determinca ca această crizp sp se acutizeze.

De asemenea, potrivit interviurilor realizate de agenția de presă Reuters oficialii din indsustria telecom se tem că rețelele de telefonie ar putea să nu mai funcționeze din cauza raționalizării energiei.

În momentul de față Europa nu dispune de destule sisteme de rezervă capabile să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitat, fapt ce ar duce la sistarea funcționării telefoanelor mobile, potrivie a patru directori din industria telecom, potrivit mediafax.ro

Franța, Suedia și Germania fac tot posibilul pentru a se asigura că rețelele de telecomunicații vor funcționa și în regim de avarie, în cazul în care intervine o întrerupere prelungită a aprovizionării cu energie electrică. Pe continentul european se află aproximativ 500.000 de turnuri de telefonie mobilă. Majoritatea sunt dotate cu sisteme de baterii care pot asigura funcționarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de 30 de minute.