Infofinanciar > Lumea la zi > Se va interzice îmbrăcămintea care „lezează sentimentele”. Unde se va lua această măsură radicală?
Lumea la zi

Se va interzice îmbrăcămintea care „lezează sentimentele”. Unde se va lua această măsură radicală?

barbat fusta.v1
Foto: facebook.com

Se va interzice îmbrăcămintea care „lezează sentimentele” naţiunii chineze. Acesta este un recent proiect de lege care adduce cu sine o mulțime de dezbateri.

Proiectul stipulează că atât îmbrăcămintea cât şi discursurile considerate „dăunătoare pentru spiritul poporului chinez” vor fi pasibile de amendă. În unele situații, acestea ar putea chiar fi vizate de pedepse cu închisoarea.

Se va interzice îmbrăcămintea care „lezează sentimente”

Deocamdată, textul nu defineşte în mod clar tipurile de îmbrăcăminte care vor fi interzise prin această lege.

În China, persoanele care poartă haine sau banderole ce transmit mesaje considerate controversate din punct de vedere politic sunt deja pedepsite cu regularitate pentru incitare la „dispute şi revolte”.

Proiectul doreşte să le ofere autorităţilor de la Beijing mai multe puteri. Trebuie descurajată orice îmbrăcăminte percepută ca fiind contrară moralei.

Să te simți inconfortabil

La începutul lunii septembrie, un videoclip distribuit pe reţelele de socializare chinezeşti prezenta un bărbat din oraşul Shenzhen, situat în sudul ţării, care era chestionat de poliţie după ce s-a filmat în timp ce purta o fustă.

Numeroşi internauţi au aprobat intervenţia forţelor de ordine. Ei se temeau că acel comportament „îi va face pe oameni să se simtă inconfortabil”.

„Este ofensator pentru morala comună”, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

Norme punitive prea vagi

Mai mulţi jurişti din China s-au opus în mod public noului proiect de lege. Totuși, proiectul va rămâne în consultare publică până pe 30 septembrie.

O astfel de lege va duce la „o normă punitivă prea vagă, ceea ce va duce cu uşurinţă la o extensie arbitrară a câmpului de aplicare a sancţiunilor administrative”, a scris Lao Dongyan, de la Universitatea Tsinghua, pe Weibo.

Din motive similare, He, o tânără de 23 de ani, a pledat pentru „stabilirea unor criterii îndelung gândite”.

Ea crede că e nevoie „de mai mult timp” pentru „a stabili cine are autoritatea şi felul în care vor fi pronunţate sentinţele”.  Acest fel de infracţiuni „nu sunt la fel de clare” ca în cazul unui furt.

Hainele japoneze

Însă, majoritatea persoanelor din Beijing atribuie această reformă legislativă mai degrabă incidentelor generate de purtarea îmbrăcăminţii japoneze. Mai cu seamă în spaţii istorice sau în timpul unor zile comemorative.

În 2021, publicaţia de stat Global Times a relatat că o femeie a fost „sever criticată”. Ea a purtat un chimonou pe 13 decembrie, zi de comemorare a victimelor crimelor comise de Japonia în 1937.

Anul trecut, o femeie a declarat că a fost arestată de poliţie în timp ce purta un chimonou în oraşul Suzhou din estul Chinei.

„Cum să te îmbraci ţine de alegerea şi de libertatea fiecăruia, dar există şi (circumstanţe) speciale”, spun unii internauți. anumite comportamente „insultătoare în faţa unei statui sau într-o zi specială” sunt „100% deliberate şi trebuie să fie pedepsite”.

Să fie pedepsiți

„Dacă o persoană poartă un chimonou (…) la Memorialul victimelor masacrului de la Nanjing, comis de invadatorii japonezi, cred că acest fapt ar cauza un prejudiciu psihologic important poporului chinez. O astfel de faptă ar trebui pedepsită”, a declarat Yang Shuo, un programator în vârstă de 25 de ani.

„Există motive istorice, iar eu cred că emoţiile populaţiei ar trebui să fie luate în calcul”, a spus un altul.

În schimb, „în majoritatea cazurilor”, acelaşi rezident chinez nu crede „că ar fi necesară începerea unor cercetări penale”.

Jeremy Daum, cercetător la Centrul Paul Tsai China din cadrul Universităţii Yale, se declară „aproape sigur că formularea (proiectului de lege) va fi puternic modificată” pentru a trata într-o manieră mai exactă „eroii, martirii, istoria partidului, în urma numeroaselor comentarii” generate de acest text legislativ.