Infofinanciar > Lumea la zi > Intențiile Ungariei sunt analizate. Va permite sau nu aderarea Suediei la NATO?
Lumea la zi

Intențiile Ungariei sunt analizate. Va permite sau nu aderarea Suediei la NATO?

NATO, Sursa foto: the japan times
Sursa foto: arhiva companiei

Decizia președintelui turc Recep Erdogan de a avansa candidatura Suediei pentru aderarea la alianța militară NATO a îndreptat atenția asupra Ungariei. Solicitarea lui Erdogan către parlamentul țării sale de a ratifica candidatura Suediei îi pune pe legislatorii de la Ankara în situația de a face același lucru.

Dar ridică o întrebare cu privire la intențiile Ungariei. De asemenea aceasta a blocat candidatura Suediei la aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să se întâlnească marți, la Stockholm, cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

Securitatea Europei

Includerea țării nordice în NATO, care este în așteptare de aproape un an și jumătate, ar realinia dinamica de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina. Asta după ce alianța a admis deja Finlanda într-un proces similar. Parlamentul Ungariei nu a programat încă un vot privind aderarea Suediei.

În primăvara anului trecut, a aprobat rapid candidatura finlandeză. Asta după ce președintele turc a declarat că țara sa va merge mai departe. Budapesta a declarat anterior că nu va sta în calea Suediei odată ce Ankara va accepta candidatura.

Separat, întâlnirea premierului ungar Viktor Orban cu președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni i-a determinat pe aliații NATO ai Budapestei să ridice probleme de securitate. Parlamentul turc este acum așteptat să stabilească o dată pentru a începe dezbaterea candidaturii Suediei la aderare în cadrul comisiei pentru relații externe. Acesta va decide în cele din urmă dacă va trimite protocolul de aderare în plen pentru un vot final.

Intrarea Suediei în NATO

Momentul dezbaterii inițiale nu este clar. Cu toate acestea Partidul AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, și aliații săi ar putea să facă din aceasta o prioritate, dacă vor dori, în contextul programului încărcat al legislativului de aprobare a bugetului pentru anul viitor.

În urmă cu o săptămână, Stoltenberg a trimis o scrisoare tuturor statelor membre NATO. În scrisoare acesta spunea că Suedia ar trebui să devină membru cel târziu până la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO programată pentru 28-29 noiembrie, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului suedez.

Discuțiile cu Ungaria

Jessika Roswall, ministrul suedez pentru afaceri europene, a declarat că intenționează să discute cu omologul său maghiar despre aderarea la NATO.

„Așteptăm cu nerăbdare o decizie rapidă și din partea Ungariei. Noi dorim să devenim membri cât mai curând posibil”, a declarat ea la Luxemburg.

Turcia a fost una dintre ultimele rețineri care au împiedicat aderarea Suediei, alături de Ungaria. Stockholmul a fost acuzat că nu a făcut suficient pentru a lua măsuri împotriva susținătorilor militanților separatiști kurzi. Turcia îi consideră pe acești teroriști, informează bloomberg.com