Infofinanciar > Info > Informații importante pentru românii care stau la bloc! Ce rol au asociațiile de proprietari
Info

Informații importante pentru românii care stau la bloc! Ce rol au asociațiile de proprietari

Blocuri Sursa foto Cancan
Sursa foto: arhiva companiei

Proprietarii de apartamente de la noi din țară trebuie să fie la curent cu modalitatea de achitare corectă a întreținerii. În plus, aceștia mai trebuie să știe și care este rolul asociațiilor de proprietari în acest proces.

Cu toate că există unele confuzii, nu există o obligativitate pentru asociațiile de proprietari pentru a emite facturi pentru costurile de întreținere. Cu toate acestea, un număr ridicat de proprietari doresc facturile pentru decontarea cheltuielilor. Aceștia sunt obișnuiți să obțină documente care să ateste plățile.

Un detaliu semnificativ este acela că asociațiile pot transmite facturile către proprietari. Chiriașilor nu li se pot oferi aceste documente. Acest lucru este cauza de lipsa unei relații contractuale între asociație și chiriași.

Informații despre emiterea facturilor pentru întreținere:

  • facturile trebuie să fie emise către proprietari, nu către chiriași, în cazul în care se optează pentru acest lucru;
  • data emiterii facturii trebuie să coincidă cu data afișării listei de plată. Odată emisă, factura nu poate fi emisă ulterior, în cazul omisiunii;
  • asociațiile de proprietari care emit facturi sunt obligate să se înregistreze în sistemul e-Factura și să obțină semnătură electronică, conform noii legislații din 2024.

Prin informarea corectă, proprietarii evită amenzile și problemele care pot apărea potrivit normelor care sunt în vigoare, informează romaniatv.net