Infofinanciar > Lumea la zi > Inteligența artificială ar putea fi soluția industriei vehiculelor electrice. Cum se poate realiza acest lucru
Lumea la zi

Inteligența artificială ar putea fi soluția industriei vehiculelor electrice. Cum se poate realiza acest lucru

Mașină electrică, Sursă foto: unsplash.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Inteligența artificială ar putea fi soluția salvatoare a industriei de mașini electrice. Implicarea AI în refacerea bateriilor diminuează anii de cercetarea.

În plus, implicarea companiilor mari de tehnologie, cum ar fi Microsoft, accelerează progresul în acest domeniu.

Inteligența artificială, o soluție pentru industria mașinilor electrice

Diferite startup-uri din California au fost intervievate, acestea încercând să obțină modele de baterii pentru vehiculele electrice cu ajutorul inteligenței artificiale.

Din sondaje a reieșit faptul că majoritatea cumpărăturilor mașinilor electrice sunt preocupați cost, încărcare și autonomie.

“Toate preocupările cumpărătorilor de vehicule electrice – costul, încărcarea, autonomia, toate au legătură cu bateria. Fie sunt prea scumpe, fie autonomia nu este suficient de mare, fie nu se încarcă suficient de repede sau există probleme percepute de siguranță – totul se reduce la baterie”, a spus Jason Koeller, fondatorul companiei Chemix. Această firmă utilizează inteligența artificială pentru a realiza baterii EV care să poată fi încărcate cât mai repede, care rețin energie pe o perioadă mai lungă și care nu suferă pierderi mari de energie în perioadele friguroase sau în cele călduroase.

Koeller a precizat că avantajul folosirii inteligenței artificiale ar fi accelerarea acestui proces. Acela de a reconfigura bateriile EV. Experții trebuie să hotărască în primul rând o structură și o combinație de elemente cu caracteristicile dorite. După care, pot dezvolta o rețetă pentru a o comprima și a testa materialul respectiv.

„Problema pe care o rezolvăm este într-adevăr să accelerăm ritmul dezvoltării bateriilor”, a spus Koeller.

„Cu siguranță vom avea nevoie de performanțe semnificativ mai bune ale bateriei și credem că modul în care ajungem acolo este dezvoltarea bateriilor într-un mod fundamental diferit”, a adăugat el.

Alimentarea bateriilor

Numărul mare de combinații potențiale și varietatea de cerințe impuse bateriilor EV – inclusiv longevitatea, siguranța, costul și viteza de încărcare – fac ca proiectarea bateriilor să fie un proces lung și dificil, a spus profesorul asistent Georgia Tech Micah Ziegler pentru BI.

„Numărul de opțiuni este pur și simplu vast. Odată ce începeți să puneți diferite elemente împreună, vorbim despre potențial trilioane de combinații diferite”, a adăugat el.

Laboratorul Național Northwest Pacific (PNNL) împreună cu Microsoft s-au aliat pentru a găsi materiale mai ieftine și mai bune. În comparație cu Litiul pentru producerea bateriilor. Momentan, au descoperit un electrolit în stare solidă care se bazează pe litiu într-o cantitate mai mică. De asemenea, este mai puțin probabil să ia foc decât bateriile cu litiu.

„Cele mai noi instrumente de inteligență artificială la care am lucrat cu Microsoft, ne-au permis să proiectăm proprietăți specifice și să eliminăm din timp lucrurile despre care credem că nu vor avea acele proprietăți” a declarat Karl Mueller, un chimist fizic de la PNNL.

„Va fi fenomenal pentru accelerarea procesului de descoperire. Cred că va determina viteza descoperirii pentru ceea ce trebuie să facem pentru a permite mai multă electrificare și vehicule electrice mai bune” a adăugat el, potrivit Profit.ro