Infofinanciar > Lumea la zi > Înțelegeri secrete! Ce ar pune la cale japonezii și nord-coreeni
Lumea la zi

Înțelegeri secrete! Ce ar pune la cale japonezii și nord-coreeni

japonia coreea de nord (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Japonia s-a angajat în mai multe contacte informale cu Coreea de Nord în această primăvară. Asta au declarat surse apropiate guvernului de la Tokyo. Aparent pentru a încerca să găsească o soluție pentru un conflict de lungă durată. Este vorba despre răpirea unor cetățeni japonezi în urmă cu câțiva ani.

Prim-ministrul Fumio Kishida a fost prezent la un summit alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un. Dar, aparent, nu s-a înregistrat niciun progres. Au mai declarat vineri sursele. Cele două națiuni nu au legături diplomatice. În ceea ce privește relatările presei potrivit cărora oficiali japonezi au contactat partea nord-coreeană în martie și mai, Kishida a declarat că se va „abține să facă comentarii din cauza naturii problemei”.

Înțelegeri secrete

Ministrul de externe japonez Yoko Kamikawa și secretarul-șef al cabinetului Hirokazu Matsuno, care deține și funcția de ministru însărcinat cu problema răpirilor, în mod similar, nu au clarificat veridicitatea acestora în timpul conferințelor de presă de vineri, 29 septembrie. Problema răpirilor de cetățeni japonezi de către Coreea de Nord în anii 1970 și 1980 a devenit din ce în ce mai presantă. Mai ales că mulți dintre membrii familiilor celor dispăruți sunt acum bătrâni.

În cadrul unui eveniment organizat în mai la Tokyo, în care se cerea întoarcerea japonezilor răpiți, Kishida și-a exprimat dorința de a se întâlni cu Kim. Japonezul dorea rezolvarea aceastei probleme. A promis atunci că va stabili negocieri bilaterale la nivel înalt cu Coreea de Nord sub „controlul său direct”.

O sursă diplomatică japoneză a declarat: „Este o regulă să nu spui ce s-a întâmplat de fapt”. Se lasă astfel să se înțeleagă că a existat un anumit tip de contact între cele două țări. Guvernul japonez a identificat oficial 17 dintre cetățenii săi ca fiind răpiți de agenți nord-coreeni. Se suspectează acum Pyongyangul de a fi implicat în multe alte dispariții.

Ce ar pune la cale japonezii și nord-coreeni

În septembrie 2002, premierul de atunci, Junichiro Koizumi, a vizitat Pyongyangul și a semnat o declarație istorică cu tatăl lui Kim și liderul de atunci, Kim Jong Il. În cadrul Declarației de la Pyongyang, cele două țări asiatice au convenit să depună „toate eforturile posibile pentru o normalizare rapidă a relațiilor”. Asta în timp ce Japonia s-a angajat să extindă cooperarea economică în Coreea de Nord după normalizarea legăturilor.

Koizumi a atras primele scuze oficiale din partea Coreei de Nord pentru cazurile de răpiri. Iar cinci cetățeni răpiți au fost aduși înapoi în Japonia în luna următoare. Oficialii din Japonia continuă să încerce să obțină întoarcerea celor 12 răpiți rămași. Dar Coreea de Nord a susținut că problema răpirilor a fost rezolvată. Iar provocarea de a stabili discuții pentru a rezolva problema răpirilor este văzută ca fiind din ce în ce mai mare. Tocmai din cauza schimbărilor din mediul de securitate regional.

În august, Kishida a confirmat că vor consolida cooperarea în domeniul securității. Se are în vedere legăturile cu Coreea de Nord și China. Coreea de Nord s-a aliniat cu China în criticile sale la adresa eliberării în mare de către Japonia a apei radioactive tratate de la centrala nucleară nr. 1 de la Fukushima. Aceasta este acum în stare de avarie. De asemenea, s-a aliniat cu Rusia, ale cărei relații cu Japonia s-au deteriorat în urma războiului din Ucraina, scrie Japan Times.